Γεφυρώνοντας το χάσμα ελαφρού και βαρέως Πεζικού

Exercise Wessex Storm

 

Νέες τακτικές και δόγματα εξετάζει ο Βρετανικός Στρατός στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης Army 2020. Αποσυρόμενος από το Αφγανιστάν και περιοχές εκτός συνόρων, όπως η Γερμανία, θα χρειαστεί να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις του ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στα νέα πολιτικά, τεχνολογικά και κυρίως οικονομικά δεδομένα. Ακόμα και για μια χώρα όπως η Βρετανία, η σχετικά καλή οικονομική κατάσταση δε συνεπάγεται παράλογες απαιτήσεις.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ο Βρετανικός Στρατός διεξήγαγε την άσκηση Wessex Storm στο πεδίο ασκήσεων Salisbury Plain. Ο σχηματισμός που ανέλαβε τη διοργάνωσή του ήταν η 12 Ταξιαρχία Τεθωρακισμένου Πεζικού, που είναι εξοπλισμένη με τα MRAP Mastiff. Ο στρατός έχεις εφοδιαστεί με 400 οχήματα αυτού του τύπου, ως αποτέλεσμα των ειδικών αναγκών του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι με βάση τον σχεδιασμό Army 2020, ο στρατός θα διαθέτει Δύναμη Αντίδρασης, που θα αποτελείται από πέντε ταξιαρχίες. Τρεις Τεθωρακισμένου Πεζικού, της 3ης Μεραρχίας, την 16η Ταξιαρχία Εναέριας Κρούσης (Air Assault), που ανήκει στην Διακλαδική Διοίκηση Ελικοπτέρων, και την 101η Ταξιαρχία Διοικητικής Μέριμνας. Οι δυνάμεις αυτές θα αποτελούνται από μόνιμο προσωπικού, χωρίς την παρουσία εφέδρων.

Κάθε ταξιαρχία τεθωρακισμένου πεζικού θα είναι σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας για τη διάρκεια ενός έτους, εκ περιτροπής. Έτσι για 12 μήνες θα είναι σε ετοιμότητα, 12 σε συλλογική εκπαίδευση με τους άλλους σχηματισμούς και 12 σε “αυτόνομη” εκπαίδευση ως σχηματισμός. Αντιστοίχως, ο Τακτικός Σχηματισμός Εναέριας Κρούσης αν και θα είναι αυτός με το υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας, θα κατανέμει τις μονάδες του σε περιόδους ετοιμότητας και εκπαίδευσης.

Η άσκηση Wessex Storm αποσκοπούσε κυρίως στο να γίνει κατανοητό το κατά πόσο μπορούν οι μονάδες με οχήματα MRAP να αποτελέσουν τον ενδιάμεσο τμήμα μεταξύ των μονάδων ελαφρού πεζικού, όπως οι Αλεξιπτωτιστές, και του βαρύ πεζικού, όπως είναι οι τεθωρακισμένοι και μηχανοκίνητοι σχηματισμοί.

Τα σενάρια περιλάμβαναν αποστολές σε ανοιχτά εδάφη και σε κατοικημένους τόπους, κινήσεις σε μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε συνεργασία με αεροπορικά μέσα.

Η αρχική είσοδος στο πεδίο, παρουσία εχθρικής απεικόνισης, έγινε από τους αλεξιπτωτιστές, που είχαν ως αποστολή την κατάληψη εδάφους μέχρι την αντικατάστασή τους από το 1ο Τάγμα Σκωτσέζων Φρουρών, που κινήθηκε με υψηλή ταχύτητα, έχοντας στη διάθεσή του τα Mastiff. Αποστολή του ήταν η παροχή μηχανοκίνητων τεθωρακισμένων μέσων, μέχρι την άφιξη των βαρύτερων τεθωρακισμένων δυνάμεων με άρματα Challenger 2.

Σύμφωνα με τον Ταγματάρχη Τζέιμς Λησκ, του 1ου Τάγματος Σκωτσέζων Φρουρών, ως μονάδα μηχανοκίνητου πεζικού έχουν δύο τμήματα που λαμβάνουν υπόψη στην εκπαίδευση. Τη λειτουργία ως μονάδα ελαφρού πεζικού (χωρίς τα οχήματα) και αυτήν που περιλαμβάνει τη συνεργασία με τα οχήματα. Η μονάδα του ευρισκόμενη για αρκετό καιρό στην παλιά της έδρα στην Γερμανία, λειτούργησε ως ελαφρύ πεζικό. Με την εκπαίδευση στο πεδίο Salisbury Plain είχαν την ευκαιρία να λειτουργήσουν τα δύο τμήματα μαζί.

Η άσκηση κατέδειξε ότι είναι εφικτή η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δυνάμεων ελαφρού και βαρέως πεζικού, από μονάδες με τεθωρακισμένα μέσα, υψηλής ευκινησίας όπως είναι τα τεθωρακσιμένα τροχοφόρα οχήματα. Ενδιαφέροντα διδάγματα και για το Ελληνικό Πεζικό στο σύνολό του.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: