Αίγυπτος: Σημαντικές συμφωνίες με Γαλλία-Ιταλία

Σημαντικές συμφωνίες υπέγραψε η Αίγυπτος με την Γαλλία και την Ιταλία κατά την πρώτη επίσκεψη του Προέδρου Αμπντέλ-Φατάχ αλ Σίσι στο εξωτερικό, υπό την παρούσα του ιδιότητα.

Την Τετάρτη βρέθηκε στο Παρίσι, όπου υπέγραψε με τον Φρανσουά Ολλάντ συμφωνίες αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτές αφορούν την προμήθεια τεσσάρων κορβετών τύπου Gowind και την ανανέωση των μαχητικών Mirage-2000.

Επιπλέον, η Γαλλία συμφωνήσε να βοηθήσει την αιγυπτιακή οικονομία, με το να προωθήσει ενέργειες που θα αφορούν τη συλλογή κεφαλαίων για επενδύσεις, αλλά και για την στήριξη στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών.

Ο τρίτος τομέας στον οποίον υπήρξε αρχική συμφωνία ήταν η ανάπτυξη της Διώρυγας του Σουέζ, με την τελική να υπογράφεται τον επόμενο χρόνο, κατά την επίσκεψη Φρ. Ολλάντ στο Κάιρο. Η συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα θα αφορά κατασκευαστικά έργα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου υπόγειων συγκοινωνιών.

Τέλος, κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία, ο Α.Φ. αλ Σίσι συμφώνησε με τον Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο να ενισχύουν περαιτέρω τις διμερείς εμπορικές συνεργασίες. Η Ιταλία αποτελεί τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό εμπορικό, εξαγωγικό ετέρο της Αιγύπτου.

Πολύ καλή η συμφωνία για το ζήτημα της ΑΟΖ, ενόψει και πιθανών εκλογών, αλλά μήπως θα έπρεπε να δίνεται και λίγη έμφαση στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών…;

 

 

 

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: