Επικείμενη “αντεπίθεση” της Rheinmetall (;)

Rheinmetall

 

Δεδομένης της αρνητικής τάσης που καταγράφουν οι προμήθειες οπλικών συστημάτων στην ευρωπαϊκή αγορά, το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής εντείνεται, με αποτέλεσμα να αναζητούνται νέες λύσεις στη μορφή νέων μορφών συνεργασίας.

Προσφάτως ανακοινώθηκε η πιθανή συγχώνευση μεταξύ της KMW και της γαλλικής Nexter. Προβλήματα ρευστότητας, μειωμένες ανάγκες/προμήθειες αρμάτων και βαρέων οχημάτων, προβλήματα από παλαιότερες παραγγελίες…, εμπόδια της Γερμανικής Κυβέρνησης κτλ, ωθούν τη γερμανική εταιρεία να προσπαθεί να επιβιώσει στο περιβάλλον διεθνούς ανταγωνισμού. Η συγχώνευση με τη Nexter, εφόσον τελικά προχωρήσει, θα δώσει στη γερμανική πλευρά γραμμές παραγωγής, που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να επενδύσει τεράστια κεφάλαια για να αποκτήσει, τεχνολογία, πρόσβαση σε νέες αγορές και στη μεγάλη γκάμα πυρομαχικών της Nexter Munitions που αποτελεί τμήμα του ομίλου της Nexter.

 

Greece Army Leopard 2A4

 

Θεωρούμε εντούτοις ότι, το εγχείρημα σχετικά δύσκολο να επιτευχθεί κυρίως λόγω πολιτικών εμποδίων και έλλειψης διαφοροποίησης των προϊόντων, γεγονός που θα αναγκάσει είτε τη γαλλική είτε τη γερμανική πλευρά να διακόψει προϊόντα της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις Ένοπλες Δυνάμεις της κάθε μίας. Θεωρούσαμε φυσιολογικότερο η Nexter να επιθυμούσε συνεργασία με τη Renault και η KMW με την Rheinmetall.

Οι γενικότερες επιφυλάξεις μας επιβεβαιώθηκαν, καθώς πριν από λίγες ημέρες, πηγές της Rheinmetall ανέφεραν στο Reuters το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά της KMW και της ThyssenKrupp Marine Systems, αφού αμφότερες, παρά τις ισχυρές προσβάσεις στην κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά λειτουργούν επιτυχημένα. Επιπλεόν, μην ξεχνάμε ότι Rheinmetall και KMW συνεργάζονται στο πρόγραμμα του ΤΟΜΑ Puma. Αν και η οικονομική κατάσταση της Rheinmetall είναι σαφώς ανώτερη της KMW, εντούτοις εφόσον προχωρήσει η εξαγορά και της TKMS, τότε θα προχωρήσει στην πώληση του τμήματος οχημάτων Kolbenschmidt Pierburg στην ThyssenKrupp.

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του τοπίου της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, η κυβέρνηση της Ελλάδας φαίνεται αρκετά “ζαλισμένη” και αντιμέτωπη με την πραγματικότητα της αξίας της στην αγορά, γιατί άλλο τι μπορούμε ή τι θα μπορούσαμε να διαθέτουμε, άλλο τι λένε οι διάφορες διαρροές – άρθρα – δελτία Τύπου κι άλλο τι έχουμε. Δυστυχώς οι όποιες μικροεπιτυχίες απλά αποδεικνύουν ότι ουσιαστικά δεν είναι κανόνας.

 

 

Type 214

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: