Κλιμάκωση της βίας στην Λιβύη

Marines Moron 1

 

Ολοένα και κλιμακώνεται η βία στην Λιβύη που ουσιαστικά, ουδέποτε επανήλθε σε πολιτική σταθερότητα μετά τους βομβαρδισμούς και την πτώση του Μ. Καντάφι. Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στην πρωτεύουσα έχει επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα η ΗΠΑ να εκκενώσουν την πρεσβεία τους στην Τρίπολη και να εκδώσουν ταξιδιωτική οδηγία με την οποία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν “άμεσα” από τη χώρα.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες ανέλαβαν και οι διπλωματικές Αρχές άλλων κρατών, αλλά και ο ΟΗΕ. Λόγω του ότι οι παραστρατιωτικοί έχουν επιδοθεί σε δολοφονίες και απαγωγές, πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και στελεχών ανθρωπιστικών αποστολών, ο ΟΗΕ εκκένωσε το προσωπικό του πριν από δύο εβδομάδες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισαν πως πρόκειται για “προσωρινή” εκκένωση και πως αναζητούν τρόπους να την ανοίξουν το ταχύτερο δυνατό. Την αποστολή ανέλαβε να μεταφέρει με ασφάλεια η δύναμη ταχείας αντίδρασης που έχει συστήσει το Πεντάγωνο και η οποία εδρεύει στην Ισπανία, με κλιμάκιο της να βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στην Σικελία.

Η δύναμη της αμερικανικής πρεσβείας ενισχύθηκε με τουλάχιστον 80 Πεζοναύτες, οι οποίοι αποτελούσαν μέρος της φάλαγγας των οχημάτων που μετέφεραν 158 Αμερικανούς πολίτες, από το κτήριο της πρεσβείας στη γειτονική Τυνησία. Η διάρκεια του ταξιδιού ήταν πέντε ώρες και την από αέρος προστασία της φάλαγγας είχαν αναλάβει δύο V-22 και τρία μαχητικά F-16, από το Αβιάνο της Ιταλίας, ενώ τον ανεφοδιασμό της είχε αναλάβει ένα KC-135 από βάση της RAF.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: