Βρετανία: Εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Ρωσία

 

Cmaeron Russia

 

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, το BBC δημοσίευσε χθες στοιχεία για τις εξαγωγές στρατιωτικού της Βρετανίας προς την Μόσχα. Σύμφωνα με τα όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα, από κοινοβουλευτική έρευνα, η αξία των υλικών ανήλθε στα 225 εκατομμύρια δολλάρια.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, έχει δηλώσει ότι η χώρα θα προχωρήσει σε πλήρη εμπάργκο όπλων προς την Ρωσίας, ζητώντας μάλιστα από την Γαλλία να ακυρώσει το συμβόλαιο ναυπήγησης των Mistral. Ανάλογα μέτρα αναμένεται να ληφθούν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχευση των χρηματοπιστωτικό και στρατιωτικό τομέα.

Στη λίστα υπάρχουν 251 κωδικοί υλικών, ενώ 34 έχουν ήδη ακυρωθεί λόγω των κυρώσεων. Στα υλικά συμπεριλαμβάνονται αλεξίσφαιρα γιλέκα, απάρτια τέτοιων γιλέκων, τμήματα κατασκευής πυρομαχικών και τυφεκίων ελεύθερων σκοπευτών, εξοπλισμός κρυπτογράφησης, πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος, τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, συσκευές νυχτερινής σκόπευσης κτλ.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας κλιμακώνονται συνεχώς, δημιουργώντας ολοένα και μεγαλύτερη ασφυξία στη ρωσική οικονομία. Επιφανειακ΄α φαίνεται ότι στον τομέα της ενέργειας πλήττονται και οι δυτικές εταιρείες που συμμετέχουν σε προγράμματος ερευνών κι εξόρυξης στον Αρκτικό Κύκλο, αφού οι ρωσικές εταιρείες ενέργειας έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα λήψης δανείων από τη Δύση. Μακροπρόθεσμα, όμως, παρεμποδίζεται η δυνατότητα της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί νέα κοιτάσματα, σε μια ευαίσθητη περιοχή, αφού δεν θα διαθέτει ρευστότητα για νέες επενδύσεις.

Όπως αναφέραμε σε παλαιότερα δημοσιεύματα, η ρωσική στάση στο ζήτημα όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και του γενικότερου ανταγωνισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα δημιουργήσει αντισυσπείρωση δυνάμεων. Τα γεγονότα της Ουκρανίας και όπως φαίνεται η κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους, θα δώσουν την ευκαιρία για την κλιμάκωση των κυρώσεων.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ρωσία δεν έχει πρόβλημα ασφάλειας αφού υπάρχουν τα πυρηνικά, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την έλλειψη συμβατικής αποτροπής, οπότε κάθε πρόκληση εδαφικής ακεραιότητας θα κλιμακώνεται σε πυρηνική απειλή. Στη συνέχεια της ίδιας δήλωσης αναφέρθηκε ότι θα αντιμετωπιστούν εξωτερικά χρηματοδοτούμενα/υποκινούμενα κινήματα. Αυτά, όμως, πιστεύουμε ότι θα είναι το λιγότερο την στιγμή που λαμβάνονται οικονομικά αντίμετρα εις βάρος της Μόσχας, την στιγμή που εξαρτάται από τις δυτικές αγορές και τεχνολογίες.

Το πρόβλημα για την Ρωσία είναι ότι κλιμάκωσε απότομα και με βίαιο τρόπο όσον αφορά τον ανταγωνισμό της με την Δύση, θεωρώντας μάλλον λανθασμένα ότι, η αλληλεξάρτηση των δυτικών κρατών από τα ενεργειακά της αποθέματα της επιτρέπει να προβάλει την ισχύ της και με στρατιωτικό τρόπο. Ακολουθώντας τη θεωρία των Διεθνών Σχέσεων ήταν εύκολα κατανοητό ότι θα υπάρξει αντισυσπείρωση δυνάμεων, στην περίπτωση της αύξησης της ισχύος μιας δύναμης. Το πως και το γιατί μπορεί να κατανοηθεί εφόσον κάποιος ανατρέξει στην ανάλυση του εσωτερικού της χώρας, στο πλαίσιο των επιπέδων ανάλυσης που καθιέρωσαν οι Διεθνείς Σχέσεις. Η Ρωσία και η Δύση έχουν εμπλακεί σε μια σύγκρουση χαμηλής έντασης, στην οποία φαίνεται ότι η Ρωσία έχει λιγότερες δυνατότητες αποτροπής και η αλληλεξάρτηση βαρύνει την ίδια περισσότερο.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: