Ινδία: Ανησυχία με τις βλάβες στα Su-30MKI

 

Su-30 1

 

Σοβαρές ανησυχίες έχουν προκαλέσει στην Ινδική Αεροπορία οι συνεχόμενες βλάβες που παρουσιάζονται στους κινητήρες AL-31FP των μαχητικών Su-30MKI. Τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζονται τα συγκεκριμένα προβλήματα, με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών να έχει πέσει κάθετα.

Συγκεκριμένα, σε κάθε τέτοια περίπτωση ο κινητήρας αφαιρείται, επιδιορθώνεται και δοκιμάζεται, πριν αποδοθεί πάλι προς χρήση. Αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί τέσσερις με πέντε ημέρες, έχοντας ως επακόλουθο τη μη διαθεσιμότητα του κάθε αεροσκάφους. Ο αριθμός των Su-30 που έχουν οδηγηθεί σε αναγκαστική προσγείωση με τον έναν κινητήρα έχει αυξηθεί σε υψηλότατο βαθμό, όπως δηλώνουν οι Ινδοί αξιωματούχοι. Τονίζουν δε, πως σε περίπτωση που ήταν μονοκινητήριο το αεροσκάφος, οι απώλειες θα ήταν μεγάλες. Όσο για το επιχειρησιακό, είναι κάτι που σίγουρα δε θα ήθελαν καν να το σκέφτονται.

Η Ινδική Αεροπορία έχει κάνει επανηλειμμένες “κρούσεις” προς την Ρωσία, προκειμένου να υπάρξει λύση. Μάλιστα, το ζήτημα τέθηκε σε υψηλό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής Ινδίας – Ρωσίας, που διεξάγεται κάθε χρόνο. Η ρωσική πλευρά έχει προτείνει κάποιο μέτρα, όπως για παράδειγμα η επιθεώρηση των κινητήρων στις 700 ώρες αντί για τις 1.000 που προέβλεπε αρχικά ο κατασκευαστής.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό εάν αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα αντίστοιχα μαχητικά της Ρωσικής Αεροπορίας.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: