Γερμανία – ΗΠΑ: Κατασκοπεία και τράπεζες…

NSA 1

 

Νέο περιστατικό κατασκοπείας ερευνούν οι Γερμανικές Αρχές, μετά το πρόσφατο συμβάν με τη σύλληψη του Γερμανού διπλού κατασκόπου, που εργαζόταν για τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Την Τετάρτη οι Ομοσπονδιακές Αρχές ανακοίνωσαν ότι εισέβαλαν σε σπίτια στο Βερολίνο, στο πλαίσιο διερεύνησης “σοβαρότατων υποψιών” για δύο υποθέσεις κατασκοπείας. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, το άτομο που ερευνάται, εγαζόταν για το Υπουργείο Άμυνας και θεωρείται ότι έδινε πληροφορίες στις ΗΠΑ. Οι υποψίες κινήθηκαν εναντίον του καθώς βρέθηκε να έχει στενές σχέσεις με άτομα που είναι ύποπτα για κατασκοπεία προς όφελος των Αμερικανών.

Αναλυτές αναφέρουν πως το φαινόμενο της κατασκοπείας μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, με πράκτορες εντός των γερμανικών υπηρεσιών, είναι νέο φαινόμενο. Πιστεύουμε ότι το φαινόμενο δεν είναι ανεξάρτητο της “ανεξάρτητης” στάσης που ξεκίνησε να τηρεί το Βερολίνο εδώ και μερικά χρόνια. Οι γερμανικές οικονομικές αποφάσεις για κυριαρχία στην Ευρώπη και τα βαριά πρόστιμα σε γερμανικές τράπεζες στις ΗΠΑ κάθε άλλο παρά ανεξάρτητα είναι.

 

Commerzbank 1

Προχθές ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ της Αμερικανικής Κυβέρνησης και των Commerzbank και Deutsche Bank, καθότι βρέθηκε ότι μέσω αυτών διακινήθηκαν μεγάλα ποσά προς το Ιράν και το Σουδάν, παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις. Η Deutsche Bank αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη, αλλά τα στοιχεία δείχνουν εντελώς διαφορετική εικόνα. Θεωρείται πολύ πιθανό πως η πρώτη θα κληθεί κατά πάσα πιθανότητα να πληρώσει πρόστιμο 500 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Μόνο η είδηση ότι επίκεινται νέα πρόστιμα, οδήγησε σε σημαντική πτώση τις μετοχές των δύο τραπεζών. Φυσικά οι έρευνες δεν σταματούν μόνο σε αυτό το περιστατικό. Η Deutsche Bank, μεταξύ άλλων χρηματοπιστωτικών ιδυρμάτων, είναι στο στόχαστρο ερευνών στις ΗΠΑ (και σε άλλες χώρες) για χειραγώγιση των ισοτιμιών συναλλάγματος, για πώληση μολυσμένων ομολόγων (τα οποία συμπεριλάμβαναν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την αμερικανική οικονομική κρίση του 2008) και άλλες παράνομες ενέργειες.

 

Deutsche Bank 2

 

Μόνο για τη χειραγώγιση των ισοτιμιών, η Deutsche Bank τιμωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πρόστιμο 750 εκατομμυρίων ευρώ, και για την πώληση μολυσμένων ομολόγων, οι ΗΠΑ της επέβαλαν τον περασμένο Δεκέμβριο πρόστιμο 1,5 δισεκατομμυρίου δολλαρίων. Ο κατάλογος δεν σταματά εδώ, καθώς αρκετές υποθέσεις είναι ακόμα ανοιχτές, ενώ και για άλλες η γερμανική τράπεζα πλήρωσε κι άλλα αντίστοιχα ποσά σε πρόστιμα.

Η βιωσιμότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, με τεράστιες πολιτικές ανακατατάξεις και οι σχέσεις με το Γερμανικό Κράτος, είναι λογικό να προσελκύουν το ενδιαφέρον των υπηρεσιών πληροφοριών, αφού η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί συμφέρον επιβίωσης. Το δυστύχημα είναι ότι ενώ γίνονται όλα αυτά, στην Ελλάδα καλλιεργείται κλίμα “αυτομαστιγώματος” από τις κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές πηγές. Μετά την προσπάθεια πειθούς ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, σειρά έχει να πειστούν όλοι για την τιμωρία που μας ταιριάζει. Όχι ότι πρέπει να αρνηθουμε τα λάθη μας. Κάθε άλλο. Είναι, όμως, άλλο πράγμα να διορθώνεις τα λάθη και να αναλαμβάνεις ως ηγεσία τις ευθύνες με αυτοτιμωρία – Δικαιοσύνη… κι άλλο να ζητάς από τους πολίτες να “αυτομαστιγωθούν” για κάθε κακό σε αυτήν τη χώρα. Δυστυχώς κάποιοι λαϊκιστές δεν αφήνουν έξω και το 7-1 έναντι της Βραζιλίας για να μας πείσουν για τη σοφία της Γερμανίας.

 

Subprime mortgages

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία, Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: