Τουρκία: Νέα αναμονή για τα αντιαεροπορικά

 

HQ-9 1

 

Νέα καθυστέρηση σημειώνεται στην απόφαση για το ποια αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς θα επιλέξει τελικά η Τουρκία, καθώς επεκτάθηκε η προθεσμία υποβολής των προσφορών μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Η νέα καθυστέρηση οφείλειται στις συνεχιζόμενες πιέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών, ώστε τελικά να μην επιλεγεί το σύστημα HQ-9 της Κίνας. Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική CPMIEC είχε υποβάλει προσφορά μεταφοράς τεχνολογίας ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολλαρίων και ποσοστό συμπαραγωγής.

Το κύριο πρόβλημα για όλες τις πλευρές είναι η ολοκλήρωση των κινεζικών αντιαεροπορικών στο σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας, που βασίζεται στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πρόσβαση των Κινέζων σε διαβαθμισμένες πληροφορίες της συμμαχίας και των λοιπών δυτικών συστημάτων που βρίσκονται σε υπηρεσία στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ θέτουν και το ζήτημα των υπαρχόντων κυρώσεων κατά της CPMIEC, που πρακτικά σημαίνει ότι εάν οι τουρκικές εταιρείες συνεργαστούν με αυτήν, τότε θα τεθούν στη μαύρη λίστα του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Το τελευταίο διάστημα η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει κάνει συναντήσεις τόσο με την κινεζική πλευρά, ενώ από πλευράς Γαλλίας το πρόγραμμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Φρανσουά Ολλάντ και του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το ιταλο-γαλλικό SAMP/T της Eurosam είναι δεύτερο στη λίστα αξιολόγησης. Έτσι, πιθανή απόρριψη του HQ-9 είναι πιθανό να οδηγήσει στην προμήθειά του.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: