Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: “Κοσμογονική” συγχώνευση (;)

 

Leopard 2 1

 

Μια είδηση ανακοινώθηκε προχθές, που ήρθε να ταράξει τα νερά της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Το Cube Defense3 Analysis έχει αναφερθεί πολλάκις στα σχέδια που υλοποιούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τα οποία αφορούν το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της ΕΕ. Το ζήτημα έχει σαφείς προεκτάσεις για τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες και το κατά πόσο το ελληνικό Δημόσιο έχει σαφές επιχειρηματικό σχέδιο για το μέλλον τους.

Η είδηση αφορά τη συγχώνευση της γαλλικού γίγαντα Nexter με τον γερμανικό γίγαντα Krauss-Maffei Wegmann. Επισήμως αναφέρεται ότι υπεγράφη συμφωνία-πλαίσιο για τη δημιουργία κοινοπραξίας όπου οι δύο πλευρές θα έχουν το 50%, δημιουργώντας έναν κολοσσό με ετήσιο τζίρο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, κλεισμένες παραγγελίες ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και εργατικό δυναμικό 6.000 ατόμων.

Κάτοχοι της νέας εταιρείας, που εάν και όταν ιδρυθεί επίσημα θα έχει την ονομασία KANT, θα είναι η Γαλλία και η οικογένεια Bode-Wegmann. Προκειμένου δε, να τεθεί σε ισχύ το νέο σχήμα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο εσωτερικός έλεγχος και να υπάρξει έγκριση από τις Αρχές ανταγωνισμού. Μέχρι να υπάρξει η οριστική συμφωνία, θα μεσολαβήσουν και οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Χρονικά υπολογίζεται ότι το νέο σχήμα θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015.

 

VAB Mk3 1

 

Στόχος των δύο εταιρειών είναι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και να διατηρήσουν τη βιομηχανική και τεχνολογική επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Ζαν Υβ λε Ντριάν, η κοινοπραξία θα είναι αντίστοιχη της Airbus (τέως EADS), αλλά για χερσαία συστήματα. Στο νέο σχήμα, το το γαλλικό Δημόσιο θα διατηρήσει μια “χρυσή μετοχή” στον τομέα των πυρομαχικών, μέσω της GIAT.

Τίθενται βέβαια κάποια ερωτήματα, που ο Γάλλος ΥΠΑΜ δεν έχει απαντήσει ξεκάθαρα. Πώς θα συμβιβαστούν τα προϊόντα των δύο εταιρειών που είναι ανταγωνιστικά; Πώς θα επιτύχουν εξαγωγές την στιγμή που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους αν και η γερμανική πλευρά διαθέτει πλεονέκτημα; Γιατί η Nexter δε συγχωνεύθηκε με την επίσης γαλλική Renault Trucks Defense; Άποψή μας είναι ότι η συγχώνευση έχει έντονο πολιτικό χρώμα, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία της Γαλλίας και της Γερμανίας, την στιγμή που το Παρίσι είχε στραφεί από το 2010 στις συνέργιες με την Βρετανία.

Για το μέλλον πάντως μένουν ανοιχτά ενδεχόμενα αντίστοιχων συνεργασιών και στο ναυπηγικό τομέα. Και το ερώτημα για το ελληνικό ΥΠΑΜ τίθεται για μια ακόμα φορά. Υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο νέο βιομηχανικό χάρτη της Ευρώπης;

 

 

ELVO

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: