ΗΠΑ: Ζώνη αισθήσεων για τους στρατιώτες

Soldiers 14

 

 

Ο Αμερικανικός Στρατός διεξάγει έρευνα για την ανάπτυξη μιας ζώνης με τεχνολογία που θα συνδυάζει δονήσεις που θα λειτουργούν ως προειδοποίηση. Σε μια περιπολία όπου πρέπει να τηρείται σιγή οι στρατιώτες χρησιμοποιούν νοήματα με τα χέρια τους για να επικοινωνήσουν με τα άλλα μέλη της περιπόλου. Αυτό θέλει να το βελτιώσει ο Στρατός, χρησιμοποιώντας τη ζώνη που θα ενεργοποιεί τις αισθήσεις μέσω δονήσεων.

Την υλοποίηση πραγματοποιεί το Ερευνητικό Εργαστήριο του Στρατού, στο πλαίσιο του προγράμματος Συστημάτων Πολυαισθητικής Ναυτιλίας και Τηλεπικοινωνιών, στο οποίο συμμετέχει και η εταιρεία Engineering Acoustics Inc.

Με την τεχνολογία δόνησης αισθήσεων, οι στρατιώτες μπορούν να λαμβάνουν τις πληροφορίες που θέλουν για τη ναυτιλία τους πολύ ταχύτερα, αφήνοντας τις υπόλοιπες αισθήσεις και τη γενικότερη προσοχή τους να είναι επικεντρώμενη σε μεγαλύτερο ποσοστό στις πιθανές απειλές. Μάλιστα, σε πείραμα που έγινε από το Ερευνητικό Εργαστήριο του Στρατού, στο Φορτ Μπένινγκ, αποδείχθηκε πως οι στρατιώτες που χρησιμοποίησαν την ειδική ζώνη, κάλυτερα ταχύτερα έναν μικρό στίβο τοπογραφίας μήκους 330 μέτρων, ελέγχοντας τα βοηθήματα ναυτιλίας 1,2 φορές. Αντιθέτως, όσοι βασίστηκαν στις παραδοσιακές μεθόδους, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο και έλεγξαν τα όργανα ναυτιλίας 17 φορές.

 

Soldiers Patrol 2

 

Η τεχνολογία ξεκίνησε να αναπτύσσεται πριν από πενήντα χρόνια, προκειμένου να βοηθηθούν άτομα με τύφλωση ή κώφωση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Προσφάτως χρησιμοποιήθηκε και σε δοκιμές χρήσης σε πιλότους ελικοπτέρων, προκειμένου να τους προειδοποιεί για το εάν βρίσκονται στο σωστό επίπεδο προσγείωσης.

Το Εργαστήριο Ερευνών του Στρατού ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία σε εφαρμογές του το 2003, με ιδιωτικές εταιρείες να μπαίνουν στο πρόγραμμα λίγο αργότερα. Εκτός από την Engineering Acoustics Inc. συμμετείχε και η AnthroTronix, που κατασκεύασε το γάντι NuGlove. Με αυτό, οι ομαδάρχες μπορούν να ελέγχουν δονήσεις στα σώματα των υπολοίπων μελών της ομάδας, κάνοντας τις κλασικές κινήσεις των χεριών, όπως για παράδειγμα ένα χτύπημα στην πλάτη. Με το ίδιο γάντι, όμως, μπορούν να ελέγχουν και ρομποτικά οχήματα. Το κάθε σήμα προγραμματίζεται πριν την αποστολή, ώστε κάθε ομάδα να μπορεί να συνεννοηθεί με βάση τους δικούς της κώδικες επικοινωνίας.

Τόσο η ζώνη της EAI όσο και το γάντι της AnthroTronix δοκιμάστηκαν επιτυχώς το περασμένο φθινόπωρο. Τα επιμέρους στοιχεία που αξιολογούνται είναι το βάρος του κάθε αντικειμένου και η κατανάλωση ενέργειας, ώστε να μην επιβαρύνει περισσότερο τους στρατιώτες, καθώς και η ασφάλεια έναντι παρεμβολών και η διασυνδεσιμότητα με το σύστημα Nett Warrior του Στρατού. Οι εφαρμογές πάντως δεν σταματούν εδώ, αφού ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον για ενσωμάτωση των συστημάτων στο πρόγραμμα TALOS, γνωστό και ως Iron Man, το οποίο αναπτύσσει η DARPA για τον Αμερικανικό Στρατό.

Εκτός από την ειδική τεχνολογία που αναπτύσσεται, θα επισημάνουμε και για την ελληνική πραγματικότητα τη σημασία των ερευνητικών εργαστηρίων των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεδομένης όμως της έλλειψης κονδυλίων, το ερώτημά μας (ρητορικό όπως πάντα…) προς το Υπουργείο Άμυνας είναι πως σκοπεύει να συνδυάσει τους οικονομικούς, τεχνικούς και ανθρώπινους πόρους, ώστε να μπορέσει να ενισχύσει την Έρευνα κι Ανάπτυξη και την ελληνική αμυντική βιομηχανία, σε διεθνές επίπεδο. Έχει το υπουργείο ξεκάθαρη στρατηγική (ο ορισμός της στρατηγικής δόθηκε έμμεσα με τα όσα αναφέραμε παραπάνω) στον τομέα της τεχνολογίας και της ανάπτυξης, και ποιά είναι αυτή; (ρητορικό το ερώτημα).

 

Soldiers Patrol 3

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: