Ε.Ε.: Σχέδια για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα;

Έχοντας παρευρεθεί στην πρόσφατη έκθεση χερσαίων αμυντικών συστημάτων Eurosatory, στο Παρίσι, η εικόνα που έκανε εντύπωση σε όλους τους παρευρισκομένους ήταν η γενικότερη υποτονικότητα. Η εικόνα δεν ήταν τυχαία και σίγουρα δεν είχε να κάνει με τις απεργίες στους σιδηροδρόμους της Γαλλίας. Η εικόνα ήταν χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδιά της για την ώθηση των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών, μέσω του Επιτρόπου Βιομηχανίας, Αντόνιο Τατζάνι. Βάση της στρατηγικής είναι ο στόχος του να παραμείνει η αμυντική βιομηχανία της ΕΕ παγκόσμιας κλάσης κέντρο καινοτομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, ώστε να βοηθήσει την Ένωση να εξέλθει από την κρίση. Για να έχουμε και μια τάξη μεγέθους όλων αυτών, το 2012 οι ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες εργοδοτούσαν 400.000 ανθρώπους και είχαν τζίρο 96 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Eurosatory 1

 

Βασικά προβλήματα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας είναι οι περικοπές στις δαπάνες, η οικονομική κρίση και ο κατακερματισμός της εσωτερικής αγοράς. Για να μπορέσει να τα ξεπεράσει και να πετύχει τους αντικειμενικούς σκοπούς, ο Επίτροπος Βιομηχανίας τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί βάση στις τεχνολογίες διπλής χρήσης. Δηλαδή, στις τεχνολογίες και τα συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα, με το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020, ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ να στοχεύει προς αυτήν την κατεύθυνση. Μία ακόμα πρόταση που κατατέθηκε είναι να ελεγχθούν οι βιομηχανικοί και τεχνολογικοί πόροι σε επίπεδο ΕΕ και όχι τόσο από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Οι προτάσεις του Επιτρόπου Βιομηχανία θα μελετηθούν ώστε μέχρι το τέλος του έτους να υπάρχει ένα συγκροτημένο κείμενο με συγκεκριμένες κινήσεις.

Ποιό είναι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης στις προτάσεις που αναμένεται να κατατεθούν; Τί προτάσεις έχει κάνει ή σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να επωφεληθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία από το νέο τοπίο που διαμορφώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο;

Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε κατακερματισμένες κινήσεις και μεμονωμένα προϊόντα στις διεθνείς εκθέσεις, όσων εταιρειών έχουν την ευχέρεια να παρευρεθούν, ή θα δούμε ολοκληρωμένες λύσεις; Θα υπάρξει σοβαρή στήριξη από πλευράς ΥΠΕΘΑ η οποία δεν θα περιορίζεται μόνο στις φωτογραφίες επικοινωνιακής στρατηγικής κατά τη διάρκεια υπογραφής Επιστολών Πρόθεσης και όχι συμβάσεων; Θα υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός-στήριξη ώστε να παρουσιαστούν ολοκληρωμένα προϊόντα; Θα υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας και της νοοτροπίας λειτουργίας των κρατικών βιομηχανιών;

 

Eurosatory 2

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: