Πολωνία – Airbus: Σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης

Στην Ελλάδα των τελευταίων μηνών βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με επικοινωνιακού τύπου επιτυχίες την στιγμή που η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Στο πλαίσιο της συζήτησης για στρατηγική ανάπτυξης το μόνο που βλέπουμε ουσιαστικά είναι η στρατηγική της πώλησης μεριδίων του “χαρτοφυλακίου” του κράτους, σε τιμές που κάθε άλλο παρά συμφέρουσες θεωρούνται.

Την ίδια στιγμή, η επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η έρευνα κι ανάπτυξη, η καινοτομία και η εκμετάλλευση των σύγχρονων τεχνολογιών είναι μακρυά από την ουσία της στρατηγικής ανάπτυξης. Κάτι που ισχύει και με τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Όπως έγινε εμφανές και στην Eurosatory, για τις λίγες ελληνικές εταιρείες που ήταν παρούσες, ναι μεν υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να βρουν αγοραστές στο εξωτερικό, αλλά απουσιάζει η λογική της παρουσίασης ολοκληρωμένων λύσεων και της στήριξης από το κράτος.

Για τις δε κρατικές βιομηχανίες, σε αρκετό βαθμό η κατάσταση παραμένει στα παλαιότερα πρότυπα. Για παράδειγμα οι τουρκικές εταιρείες ήταν όλες μαζί σε ένα χώρο, ενώ οι ελληνικές διεσπαρμένες. Η τουρκική εταιρεία κατασκευής του G-3 (ΜΚΕΚ) έκανε τον κόπο να μεταφέρει μερικά τέτοια όπλα μέχρι το Παρίσι και να τα παρουσιάσει με ράγες Picatinny και με διάφανους γεμιστήρες, προσθέτοντας “πινελιές” σύγχρονης εποχής. Αντιθέτως τα ΕΑΣ διέθεταν ένα τεράστιο περίπτερο με ελάχιστες αφίσες των προϊόντων. Στα δε φυλλάδια φιγουράριζε το G-3 της δεκαετίας του ’80, την στιγμή που υπάρχουν δυνατότητες για κάτι παραπάνω. Τα προβλήματα είναι γνωστά. Η πολιτική ηγεσία εδώ και πολλά χρόνια αδυνατεί να κατανοήσει ή δε θέλει να δώσει τις λύσεις που πρέπει να δοθούν.

Έλλειψη οργάνωσης, κακό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο εν μέρει υπάρχει για να εξασφαλίσει από το πολιτικό κόστος το εκάστοτε κόμμα εξουσίας, κακή χρηματοληπτική ικανότητα, κάκιστη νοοτροπία από την πολιτική ηγεσία που δεν αντιλαμβάνεται ότι μεταξύ άλλων ο ρόλος της είναι η επίτευξη πωλήσεων, και κακή γραφειοκρατία είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος. Έτσι οι φωτογραφίες κατά την υπογραφή γενικής φύσης συμβολαίων (χωρίς συμπεφωνημένο έργο)… είναι από ήσσονος σημασίας έως ανούσιες.

 

X-3 1

 

Σε μια έκθεση που διεξάγεται αυτές τις μέρες, στην Balt Military Expo στο Γκντανσκ της Πολωνίας, η Airbus παρουσίασε την στρατηγική της για τη συνεργασία με τη χώρα. Αυτή περιλαμβάνει τη συνεργασία με τρία πολωνικά πανεπιστήμια. Το Lodz University of Technology, το Gdansk University of Technology και το Kazimierz Pulaski University of Technology and Humanities of Radom.

Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Μηχανολογικών Κατασκευών της Airbus Helicopters, Ζαν-Μπρις Ντυμόντ, στην ομιλία του με τίτλο “Future vertical lift solutions in defense and homeland security, based on the X3 experience”, θα παρουσιαστεί η ετοιμότητα της εταιρείας να αναπτύξει το μέλλον της πολωνικής βιομηχανίας ελικοπτέρων, εκμεταλλευόμενη τις πνευματικές και βιομηχανικές υποδομές της χώρας.

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι η συμβολή του Lodz University of Technology, στο πρόγραμμα του Χ3, ήταν παράγοντας επιτυχίας για τις πτητικές δοκιμές, αποδεικνύοντας πως το ακαδημαϊκό ίδρυμα είναι άριστος και αξιόπιστος συνεργάτης.

Καλό είναι να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, με τις όποιες αναλογίες, και στόχευση, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε το έργο της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας που κυβερνά τη χώρα.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: