Αν όχι επιθετικά ελικόπτερα, τότε τί;

AH-1S 1

 

Ενδιαφέρον είναι το υπόδειγμα που ακολουθεί το Ισραήλ στην αμυντική του αναδιοργάνωση, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών.

Σύμφωνα και με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποσύρει τα επιθετικά ελικόπτερα AH-1S Cobra και πλέον διαθέτουν μόνο τα AH-64A και D Apache. Το κενό που δημιούργησε η απόσυρση των πρώτων από το 2012, καλύπτεται σταδιακά με τη δημιουργία Μοιρών που θα διαθέτουν αποκλειστικά μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Η Μοίρα 161 μετατράπηκε σε Μοίρα Hermes 450 και η Μοίρα 160 που απενεργοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2013, είναι πιθανόν να λάβει κι αυτή τον ίδιο τύπο αεροχημάτων. Το Ισραήλ διαθέτει ποικιλία ΜΕΑ τα οποία εκτελούν αποστολές τακτικής και στρατηγικής αναγνώρισης, ενώ διαθέτουν και δυνατότητα εξαπόλυσης πυραύλων.

Η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα προς μελέτη και από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όταν κάποτε υπάρξουν κονδύλια για ουσιαστικές προμήθειες. Η μη αναβάθμιση των ελληνικών AH-64A+ θα τα καταστήσει σταδιακά παρωχημένα. Αντιθέτως, η μελλοντική ένταξη ΜΕΑ με δυνατότητες αναγνώρισης και κρούσης, θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο στον παραμελημένο τομέα του ISTAR όσο και στην καταστροφή επίγειων στόχων, μειώνοντας το ρίσκο για τα πληρώματα των ελικοπτέρων.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: