ΑΗ-64Ε Apache και ΜΕΑ σε ιπτάμενη συμφωνία

 

Apache 16

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μέλλον της Αεροπορίας Στρατού έχουν τα συμπεράσματα του συνεδρίου της US Army Aviation Association of America στις αρχές Μαΐου. Η απόφαση για την απόσυρση των Kiowa Warrior αφήνει θεωρητικά ένα κενό το οποίο ο Αμερικανικός Στρατός έχει ξεκινήσει να καλύπτει με την ένταξη των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64E που θα πετούν σε συνδυασμό με ΜΕΑ.

Όπως αναφέρθηκε, τα Kiowa Warrior και οι πιλότοι τους δεν πρόκειται να αντικατασταθούν από τα μη επανδρωμένα αεροχήματα, αλλά από τα Apache “E” που θα μπορούν να ελέγχουν τις μη επανδρωμένες πλατφόρμες.

Πιλότοι των Kiowa ανέφεραν ότι, το ελικόπτερό τους δεν ήταν το καταλληλότερο για αποστολές επιθετικής αναγνώρισης στο πεδίο των επιχειρήσεων και πως έφταναν κοντά στους αντιπάλους τους επειδή τους το επέτρεπαν αυτοί. Σύμφωνα με τα ίδια άτομα, η απόσυρσή τους ήταν η πιο σωστή απόφαση.

Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει η στρατηγική του Αμερικανικού Στρατού να εισάγει μεγαλύτερους αριθμούς ΜΕΑ στις ταξιαρχίες ομάδων μάχης και στις ταξιαρχίες Αεροπορίας Στρατού. Με την απόσυρση δε, των Kiowa Warrior απελευθερώνονται οικονομικοί πόροι για να μπορέσει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, που δεν αφορά μόνο την ένταξη των ΜΕΑ αλλά και την αναβάθμιση παλαιότερων εκδόσεων των Apache στη διαμόρφωση “Ε”.

 

Apache 15

 

Όσον αφορά την επιχειρησιακή συνεργασία των Apache -E και των ΜΕΑ, τα πλεονεκτήματά της είναι τεράστια. Ως βάση λαμβάνεται ότι τα μη επανδρωμένα συστήματα θα επιχειρούν ελεγχόμενα από σταθμούς εδάφους. Ωστόσο, οι πιλότοι των επιθετικών ελικοπτέρων θα μπορούν να καθορίζουν επί ψηφιακών χαρτών τα σημεία στα οποία θα θέλουν να στείλουν κάποιο ΜΕΑ για να ελέγξουν μια ευρύτερη περιοχή. Στέλνοντας το σχετικό αίτημα θα μπορούν να αναλαμβάνουν τον έλεγχό τους και στη συνέχεια να δίνουν τον τελευταίο και πάλι στον επίγειο χρήστη τους.

Τα οφέλη από τον συνδυασμό ΜΕΑ και Apache “E” είναι πολλαπλά, αφού μπορούν να καλυφθούν μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές και θα μπορούν με τα ΜΕΑ να καταδειχθούν στόχοι στους πιλότους των Apache. Πιλότοι ωστόσοι, δήλωσαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μερικές ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Ένας εξ αυτών χρησιμοποίησε τρία ΜΕΑ για να κάνει τριγωνισμό και να καλέσει αεροπορική υποστήριξη από αεροσκάφη της USAF!

Ένας άλλος ανέφερε ότι παρέμενε κρυμμένος πίσω από κάποιο βουνό/ύψωμα, έστελνε τα ΜΕΑ για έλεγχο της άλλης πλευράς του, κι όταν αυτά εντόπιζαν στόχους εκτόξευε τους πυραύλους του υπό πλήρη κάλυψη.

Μια άλλη, πιο συνηθισμένη, τακτική ήταν να στέλουν τα ΜΕΑ να ερευνήσουν μια περιοχή, στην οποία τα Apache έμπαιναν σε μετέπειτα χρονική στιγμή για να χρησιμοποιήσουν την ανώτερη ισχύ πυρός που διαθέτουν.

Οι δυνατότητες από τη συνεργασία MEA – Apache θα εκτοξευθούν πολύ σύντομα, με την εισαγωγή νέων μοντέλων του Shadow και του Grey Eagle, που θα διαθέτουν μεγαλύτερο και ισχυρότερο εξοπλισμό EO/IR, καθώς και δυνατότητα εκτόξευσης όπλων.

 

Apache 17

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: