“Αστακοί” τα πτητικά μέσα της SOCOM

Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου SOFIC, σειρά βελτιώσεων στα πτητικά της μέσα τα οποία θα καταστούν “αστακοί”.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής των προγραμμάτων C-130 και CV-22, Αντισυνταγματάρχης Τζων Ντι Σεμπάστιαν, τόνισε το πόσο περιορισμένοι είναι οι οικονομικοί πόροι που έχουν στη διάθεσή τους. Για το λόγο αυτό δεν είναι εφικτό να εκσυγχρονίζονται τα πτητικά μέσα με συστήματα των οποίων το κόστος θα φτάνει τις μερικές δεκάδες εκατομμύρια για κάθε μονάδα.

Αντιθέτως, όπως ξεκαθάρισε στα στελέχη των αμυντικών βιομηχανιών, αν υπάρχει κάποιο “γκάτζετ” με κόστος 100.000 ή 50.000 δολλαρίων, το οποίο θα αναβαθμίζει την υποστήριξη, ή τις επιχειρησιακές ικανότητες των αεροσκαφών, τότε “φέρτε το σ’ εμάς” όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

V-22 1

 

Κατά την ομιλία του ανέφερε πως η USAF ακόμα διερευνά τους τρόπους χρήσης των CV-22, οπότε και το πεδίο για νέες προτάσεις και συστήματα είναι ανοιχτό. Κατά την πρόσφατη χρήση τους στο Νότιο Σουδάν, τέσσερα Osprey δέχθηκαν πυρά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν Πεζοναύτες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, η SOCOM αποφάσισε να αναβαθμίσει τα δικά της με την προσθήκη επιπλέον θωράκισης. Μάλιστα, η τοποθέτησή της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα κάτω των 140 ημερών.

Ταυτόχρονα εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης της ισχύος πυρός των αεροσκαφών. Ήδη εκτελούνται δοκιμές όπλων, τα οποία θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μελετάται η χρήση συστημάτων απεικόνισης επί κράνους, ψηφιακών χαρτών και φορητών ηλεκτρονικών συσκευών/συστημάτων για τον σχεδιασμό αποστολής.

Όσο για τα C-130, τα MC-130 και τα AC-130, μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθούν οι Small Diametre Bombs, με καθοδήγηση λέιζερ. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η διαδικασία εγκατάστασης των πυραύλων Hellfire.

Το εντυπωσιακό στην όλη διαδικασία είναι η ταχύτητα με την οποία γίνεται η υιοθέτηση των νέων συστημάτων. Αυτό οφείλεται στο ότι η SOCOM διαθέτει δικό της προϋπολογισμό, οπότε μπορεί να προχωράει άμεσα σε παραγγελίες.

 

AC-130J 2

 

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: