Κράνος πυροσβεστών από το μέλλον

C-Thru 5

 

Το κράνος που θα εξοπλίσει τους πυροσβέστες του μέλλοντος σχεδίασε ο Σουηδός (τουρκικής καταγωγής) Ομέρ Χατζηομέρογλου, με τη βοήθεια του Δήμου και της Πυροσβεστικής της πόλης Ουμέα, καθώς και του Ινστιτούτου Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου της πόλης.

Οι μαθητές του προγράμματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού εργάστηκαν σε πρότζεκτ σχεδίασης υλικών που χρησιμοποιούνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης. Μετά από δώδεκα εβδομάδες έρευνας, συνεντεύξεων, αξιολόγησης, σχεδίασης, προσομοίωσης (αφού για μία ημέρα είχαν τη δυνατότητα να μπουν στο ρόλο του πυροσβέστη) και καθορισμού των προβλημάτων, οι σπουδαστές παρουσίασαν τις ιδέες τους.

Ειδικότερα παρουσιάστηκε μάνικα επανασχεδιασμένη ώστε να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα και να μη χάνεται από τα χέρια των πυροσβεστών όταν κινούνται ανάμεσα σε διαδρόμους και δωμάτια. Το δεύτερο σχέδιο αφορούσε την παρουσίαση οδηγιών ασφαλείας που θα τοποθετούνται στα ξενοδοχεία και θα διευκολύνουν την εύκολη έξοδο των επισκεπτών σε περίπτωση κινδύνου. Το τρίτο πρότζεκτ ήταν για μάσκα πυροσβέστη που θα διευκολύνει τις κινήσεις τους, θα βελτίωνε την αναπνοή του και θα επέτρεπε την επικοινωνία με τους συναδέλφους. Όλα τα σχέδια ήταν αξιόλογα και για έναν ακόμα λόγο, όπως τόνισαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τα νέα σχέδια επιτρέπουν τον ευκολότερο χειρισμό των υλικών και από τις γυναίκες, αφού στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό τους σε τέτοιου είδους εργασίες.

Το σχέδιο που μάλλον έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν του Ομέρ Χατζηομέρογλου. Έχοντας κατανοήσει τις δυσκολίες των πυροσβεστών να βλέπουν καλά μέσα σε περιβάλλον με έντονο καπνό και ζέστη, και να έχουν ροή πληροφοριών ζωτικής σημασίας, σχεδίασε το C-Thru Smoke Diving Helmet.

Το ειδικό κράνος, που στην ουσία αποτελεί ολοκληρωμένο σύστημα, παρέχει τη δυνατότητα προβολής εικόνας του περιβάλλοντος, στο διάφανο κάλυμμά του, μέσω ειδικής θερμικής κάμερας. Ταυτόχρονα, παρέχει πληροφορίες για τις τηλεπικοινωνίες με την υπόλοιπη ομάδα, μειώνει το θόρυβο από την αναπνοή του και φυσικά πληροφορίες για το θερμικό ίχνος διαφόρων σωμάτων. Έτσι, δεν απαιτείται να μεταφέρει ειδική συσκευή θερμικού ελέγχου, απελευθερώνοντας τα χέρια του.

Το σχέδιο βέβαια παραμένει σε πολύ αρχικό στάδιο, αλλά με την στήριξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των ιδιωτικών εταιρειών είναι πολύ πιθανό να το δούμε σύντομα στη μορφή προϊόντος στην αγορά.

 

Φωτογραφίες: Ομέρ Χατζηομέρογλου

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: