Εσθονία: Νέα ΤΟΜΑ λόγω Ρωσίας

Την ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων επιθυμεί η Εσθονία, λόγω της κατάστασης που προέκυψε από τη ρωσική επιθετικότητα. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι υπάρχει πλέον, εντονότερη κινητικότητα στο ζήτημα της προμήθειας τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων και αρμάτων.

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα οι αξιωματούχοι του Εσθονικού Υπουργείου Άμυνας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και την Ολλανδία για την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων.

Ωστόσο, η Ολλανδία φαίνεται να είναι η πιθανότερη πηγή της προμήθειας. Η εσθονική πλευρά είναι διατεθιμένη να δαπανήσει περί τα 111 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποκτήσει ΤΟΜΑ για τη δημιουργία ενός μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού άμεσα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα μίας Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας μέχρι το 2018. Ψηλά στη λίστα λοιπόν, φιγουράρουν τα CV9035NL και τα PzH 2000 του Ολλανδικού Στρατού. Η πρόταση για απόκτηση Bradley M2 δεν κερδίζει έδαφος λόγω της ηλικίας τους, του υψηλού κόστους και της χρονικής διάρκειας που απαιτείται για την υλοποίηση της προμήθειας.

Η δομή δυνάμεων που σχεδιάζει η Εσθονία, για την περίοδο 2013-2022, απαιτεί φυσικά και την προμήθεια αρμάτων, για τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί σημαντικές πληροφορίες. Το ίδιο ισχύει και για τα ΤΟΜΑ και τα Α/Κ πυροβόλα, για τα οποία δε δίνονται λεπτομέρειες για το κόστος τους ή το τι έχει συζητηθεί κατά τη διάρκεια των επαφών με τους Ολλανδούς.

 

CV9035NL 1

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: