Τί μπορούν να μάθουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις; – Βίντεο

Το βίντεο που θα ακολουθεί προέρχεται από τον Αμερικανικό Στρατό και το προβάλλουμε καθώς θα μπορούσε να δώσει ιδέες τόσο στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα που ασχολούνται με τα ζητήματα της Άμυνας, με σκοπό να μάθουν, να βελτιωθούν ή να αλλάξουν στάση ως προς το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κάποια θέματα.

Προτιμώντας να αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους θα αναφέρουμε επιγραμματικά κάποια πράγματα.

α) Το βίντεο, όπως και όλα τα υπόλοιπα της σειράς «Starting Strong», δημιουργήθηκαν για να προσελκύσουν νέους στρατιώτες στις τάξεις του Αμερικανικού Στρατού. Αποτελούν γνωριμία με τις ειδικότητες που παρέχει και το πως θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή ενός νέου ή μιας νέας που καλείται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον του/της.

β) Ο νέος ή νέα του κάθε επεισοδίου έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει εμπειρία για το πως είναι η στρατιωτική ζωή και η ειδικότητα που τον/την ενδιαφέρει, πρωτού λάβει την τελική απόφαση. Για το λόγο αυτό του δίνεται η άδεια να συμμετέχει στην εκπαίδευση για λίγες ημέρες. Η τελική απόφαση δεν είναι πάντα θετική, με κάποιους να επιλέγουν να μην καταταγούν, δείχνοντας ότι στόχος δεν είναι να παρουσιαστεί μια «στημένη» διαδικασία όπου όλα θα είναι επιτυχημένα.

γ) Καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με το βίντεο που ετοίμασε πριν χρόνια η τότε πολιτική ή στρατιωτική ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να προσελκύσει Επαγγελματίες Οπλίτες (τέως ΕΠΥ). Αποτελεί, όμως, δείγμα του τρόπου σκέψης και της κριτικής που πρέπει να υφίστανται τέτοιες λογικές, θέτοντας το κατάλληλο μέτρο σύγκρισης.

δ) Στο βίντεο που θα δείτε ακολούθως, η ειδικότητα που ζει από κοντά ο υποψήφιος, είναι αυτή του Νοσοκόμου Μάχης. Θα σημειώσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι το πως είναι δομημένη η αγορά εργασίας, με την εκπαίδευση-προϋπηρεσία στον Αμερικανικό Στρατό να θεωρείται σοβαρό προσόν στην πολιτική αγορά εργασίας, αφού έχει ουσία και δυνατές εμπειρίες. Το δεύτερο είναι η εκπαίδευση των Νοσοκόμων Μάχης.

Στον Ελληνικό Στρατό, με εξαίρεση τις «επαγγελματικές μονάδες», η ειδικότητα ήταν κάτι που υπήρχε στα χαρτιά. Για τυπικούς λόγους καλύπτεται από οπλίτες που έχουν σχετικές σπουδές. Το ερώτημα στην περίπτωση αυτή είναι το κατά πόσο καλύπτεται η ανάγκη για άριστους μαχητές και άριστους νοσοκόμους μάχης, που θα μπορούν να καλύψουν στη συνέχεια τις απαιτήσεις της διάσωσης τραυματιών στο πεδίο της μάχης. Προσφάτως είδαμε πρωτοβουλίες σε επίπεδο σχηματισμών, αν και θα έπρεπε να είναι σε πιο κεντρικό επίπεδο. Οι Νοσοκόμοι Μάχης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ειδικότητα, αφού σε αυτήν βασίζεται το ηθικό του στρατιώτη και το κατά πόσο αισθάνεται «αναλώσιμος» ή μη. Όπως θα φανεί και στο βίντεο, η εκπαίδευση για τη συγκεκριμένη ειδικότητα μπορεί να αναβαθμιστεί κάθετα με απλές λύσεις.

Ευχή μας είναι να υλοποιούνται νέες ιδέες, με σκοπό να γίνει η θητεία ή η εργασία στις Ένοπλες Δυνάμεις ουσιαστική, μακρυά από το «σύνδρομο» του «αναλώσιμου» ή του «σκοπάνθρωπου», συνοδευόμενη από μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από πλευράς των οπλιτών θητείας. Έτσι τα οφέλη δεν θα καρπωθούν μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά θα διαχυθούν και στην υπόλοιπη κοινωνία.

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Πολυμέσα

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: