US Army: Αναδιάρθρωση δυνάμεων για παγκόσμια παρουσία

Ως δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας, ο Αμερικανικός Στρατός λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το θέμα της λογιστικής υποστήριξης, με την επιτυχία της δυνατότητας προβολής της ισχύος του να εξαρτάταται από τον τομέα της υποστήριξης στον οποίο συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιμέρους στοιχεία όπως, η Διοικητική Μέριμνα κι ο Εφοδιασμός.

Στην προσπάθεια για άμεση επέμβαση σε όλα τα σημεία του πλανήτη διατηρεί βάσεις στις οποίες βρίσκονται προτοποθετημένα κρίσιμα υλικά και συστήματα. Πρόκειται για στρατηγική που υλοποιείται σε άμεση συνάρτηση με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Αυτός ήταν κι ένα από τους τομείς για τους οποίους ο Αρχηγός του Αμερικανικού Στρατού, Στρατηγός Ρέυ Οντιέρνο, ζήτησε πέρυσι να γίνει η σχετική αναθεώρηση, ώστε να υπάρχει δυνατότητα καλύτερης ανταπόκρισης σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Από τις πολεμικές επιχειρήσεις έως τις ανθρωπιστικές επεμβάσεις.

Σκοπός της ηγεσίας είναι να “σπάσει” τα μεγάλα αποθέματα οχήματων, οπλισμού και πυρομαχικών που διατηρούνται στην Μέση Ανατολή και επάνω σε πλοία (προορισμένα για συγκεκριμένα θέατρα επιχειρήσεων), προκειμένου να γίνει καλύτερη διασπορά τους. Ταυτόχρονα και εξίσου σημαντικό είναι ότι, το κόστος της χρήσης και της επαναφοράς τους θα αναληφθεί από τους διοικητές των εκάστοτε επιχειρήσεων, ώστε να μην πρέπει να ασχοληθεί η ηγεσία του Στρατού στις ΗΠΑ με το συγκεκριμένο αντικείμενο στο χαμηλότερο επίπεδο διαχείρισης.

Η ιδέα του Στρατηγού Ρέυ Οντιέρνο εξοικονόμησε 30 εκατομμύρια δολλάρια στον προϋπολογισμό του υπουργείου, αφού εξοπλισμός που δεν χρειάζονται οι διοικητές έχει αποσυρθεί πλήρως ή αποθηκευτεί σε άλλες βάσεις. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε για πολλοστή φορά το ότι η αξιολόγηση στις ΗΠΑ βασίζεται σε μετρήσιμα ή παραμετροποιημένα κριτήρια και όχι αποκλειστικά σε θεωρητικές αντιλήψεις που μπορεί να τύχουν διαφορετικής ερμηνείας σύμφωνα με το συμφέρον του κάθε δρώντα εντός της γραφειοκρατίας.

Ένα παράδειγμα που αναφέρει ο Αμερικανικός Στρατός είναι η μεταφορά αποθηκευμένου εξοπλισμού της 1ης Ταξιαρχίας Ομάδας Μάχης που έχει έδρα το Φορτ Χουντ του Τέξας και είναι επιφορτισμένη με αποστολές της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και με ασκήσεις στην Ευρώπη.

Από εκεί, 30 άρματα Μ1Α2, 70 M2A3 Bradley, 40 ερπυστριοφόρα οχήματα, 10 οχήματα μηχανικού, 10 αυτοκινούμενα πυροβόλα M109A6 Paladin και 150 τροχοφόρα οχήματα θα μεταφερθούν στη γηραία ήπειρο. Θα έχουν ως βάση το Διακλαδικό Πολυεθνικό Κέντρο Ετοιμότητας στο Χόφενχελς της Γερμανίας. Έτσι, οι μονάδες του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη, που μετακινούνται στο πλαίσιο ανάπτυξης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δε θα μεταφέρουν τα δικά τους μέσα, αλλά θα χρησιμοποιούν τα παραπάνω που θα βρίσκονται στο κέντρο.

Αντίστοιχες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με τους εκάστοτε διοικητές ανά την υφήλιο, προβαίνοντας σε ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων. Το “πακέτο εξοπλισμού/υλικών/πυρομαχικών” αποκαλείται ως Activity Set και ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή θα ονομάζεται αντιστοίχως (π.χ. European Activity Set).

Μια άλλη περιοχή σημαντικού ενδιαφέροντος στην οποία υπάρχει μεγάλη κινητικότητα δυνάμεων στο πλαίσιο συνεργασιών, υπό το φως της νέας στρατηγικής στροφής, είναι η Ασία – Ειρηνικός. Κρίσιμο ρόλο στη μετακίνηση των στρατιωτών και του εξοπλισμού τους θα παίξουν τα σκάφη LMSR (Large Medium-Speed Roll-on/Roll-Off) του Αμερικανικού Ναυτικού. Θα μπορού να μεταφέρουν τους στρατιώτες και τον εξοπλισμό τους, μειώνοντας τον χρόνο που θα πρέπει να παραμένουν οι πρώτοι στο έδαφος της ξένης χώρες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από πλευράς κόστους. Σε πολιτικό επίπεδο, θα είναι ευκολότερη η προβολή ισχύος και η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια της περιοχής.

Sealift 8 Bradley

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: