Το Google Glass για τον Στρατιώτη του Μέλλοντος;

Google Glass 1

 

 

Τη χρήση του, γνωστού και πολυδιαφημισμένου, Google Glass εξετάζει η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία για τον εξοπλισμό των στρατιωτών της στο έδαφος, όμως τα εμπόδια φαίνεται ότι είναι, προς το παρόν, περισσότερα από τις δυνατότητες.

 

Ένα από τα διδάγματα των Αμερικανικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ήταν η δυσκολία που οι στρατιώτες αντιμετώπισαν στη διαχείριση των πληροφοριών που είχαν διαθέσιμες μέσα από τα αμερικανικά δίκτυα Διοίκησης και Ελέγχου (Command and Control, εφ’ εξής C2) αλλά και η βραδύτητα με την οποία αυτές οι πληροφορίες διοχευτεύονται από το κέντρο C2 προς το χρήστη και αντίστροφα. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναδείχθηκε από πολύ νωρίς σε μία από τις κινητήριες δυνάμεις των προγραμμάτων του Στρατιώτη του Μέλλοντος τα οποία γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 στους περισσότερους στρατούς της Δύσης αλλά τώρα επεκτείνονται και στις λιγότερο αναπτυγμένες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου. Ωστόσο, η διεπαφή (interface) του στρατιώτη με το σύστημα που παρέχει τις πληφορορίες αποτελεί πιθανότατα έναν από τους δυσκολότερους (και ακριβότερους στην επίλυσή τους) τεχνολογικούς γρίφους.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση οι περισσότερες εταιρίες αμυντικών συστημάτων αλλά και τα γραφεία τεχνολογικών ερευνών των ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησαν ερευνητικά προγράμματα που αφορούσαν στη χρήση εξαιρετικά εξελιγμένων ψηφιακών συσκευών απεικόνισης ενώ ταυτόχρονα επέκτειναν την έρευνα και σε χαμηλού κόστους και διαθέσιμες στην ελεύθερη αγορά (commercial-off-the-shelf) λύσεις που θα μπορούσαν να επιβοηθήσουν στο έργο του στρατιώτη χωρίς την απαίτηση για ερευνητικά προγράμματα μεγάλης διάρκειας και κόστους. Μία από τις λύσεις που διερευνώνται τώρα από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία βασίζεται στο γνωστό και πολυδιαφημισμένο Google Glass.

 

 

Google Glass 2

 

Για τους μη γνωρίζοντες τις τεχνολογικές εξελίξεις στο επίπεδο των ατομικών συσκευών, το Google Glass είναι ένας μικρός υπολογιστής που “φοριέται” ως γυαλιά και ο οποίος περιλαμβάνει μια οθόνη στην οποία μπορούν να εμφανιστούν πληροφορίες από το κινητό τηλέφωνο, μία κάμερα CCD για καταγραφή βίντεο, ενώ ένα ενσωματωμένο μικρόφωνο μπορεί ταυτόχρονα να μεταβιβάζει εντολές για την εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών από το λειτουργικό σύστημα φορητών συσκευών Android.

 

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, το ο Google Glass τέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ερευνητικής ομάδα BATMAN (Battlefield Air Targeting Man-Aided (K)nowledge) της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας οι  οποία ανήκει οργανικά στην 711η Πτέρυγα Μάχης και εξειδικεύεται στις αξιολογήσεις εξοπλισμού που αφορούν στον μεμονομένο στρατιώτη.

 

Σκοπός είναι να διερευνηθεί η πιθανή χρήση της συσκευής σε κιτ C2 που θα εξοπλίζουν Προωθημένους Ελεγκτές Καθοδήγησης Αεροπορικών Πυρών (Forward Air Controllers), προσωπικό σε αποστολές έρευνας και διάσωσης (SaR) αλλά και σε Ελεγκτές Μάχης των Ειδικών Δυνάμεων (Combat Controllers) που επικοινωνούν με αεροσκάφη για την παροχή αεροπορικής υποστήριξης.

 

Με μια πρώτη ματιά, τα πλεονεκτήματα του Google Glass είναι σημαντικά και σχετίζονται με τα θεμελιώδη προβλήματα που εντοπίζονται στα περισσότερα προγράμματα του Στρατιώτη του Μέλλοντος. Το βάρος και ο όγκος του συστήματος είναι περιορισμένα, ενώ η συσκευή στέκεται πάνω από τα μάτια του χρήστη οπότε δεν εμποδίζει την όραση υπό κανονικές συνθήκες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, βέβαια, της συσκευής είναι η δυνατότητα που δίνει στον στρατιώτη να έχει πρόσβαση σε ποικιλία πληροφοριών με εύκολο και εύχρηστο τρόπο, εμπνευσμένο από την ανάγκη του καθημερινού χρήστη που επιθυμει να χρησιμοποιεί τη συσκευή χωρίς κόπο και εκπαίδευση. Ακόμα πιο σημαντικό, το Google Glass κοστίζει περίπου 1.500 δολάρια αυτήν την στιγμή, γεγονός που το κατατάσσει αρκετές κλίμακες χαμηλότερα σε κόστος από οποιοδήποτε στρατιωτικό σύστημα υπό ανάπτυξη αυτήν την στιγμή.

 

Google Glass 3

 

Τα βίντεο της Google που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο δίνουν μια ιδέα για τις πολλαπλές χρήσεις του Glass σε ποικιλία συνθηκών. Το Google Glass είναι μια τεχνολογία από το μέλλον που μπορεί πράγματι να αλλάξει την καθημερινότητα του χρήστη κινητού τηλεφώνου. Η στρατιωτική του όμως εκμετάλλευση είναι μια διαφορετική υπόθεση.

 

Το Google Glass πρέπει καταρχήν να ξεπεράσει τα προβλήματα ασφάλειας που σχετίζονται με την διασύνδεσή του με το σύστημα C2 που φοράει ο κάθε στρατιώτης. Στην «πολιτική» του έκδοση το σύστημα Glass επικοινωνεί με το κινητό τηλέφωνο μέσω σύνδεσης Bluetooth η οποία όμως, στη στρατιωτική της εκδοχή, απαιτεί ειδικό επανασχεδιασμό ώστε να είναι λειτουργική ακόμα και σε περιβάλλον ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, να προσφέρει εξαιρετικά ταχεία μετάδοση πληροφοριών υπό όλες τις συνθήκες και να είναι ανθεκτική έναντι στρατιωτικών συστημάτων υποκλοπής. Εναλλακτικά, το Glass θα πρέπει να «καλωδιωθεί» με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μειώνεται η χρηστικότητά του και να μην υποβαθμίζεται η σταθερότητά του στο κεφάλι του χρήστη κατά τη διάρκεια βίαιων κινήσεων. Ας σημειωθεί ότι σε πραγματικές συνθήκες, η καλωδίωση των συσκευών που εξοπλίζουν τον στρατιώτη αποτελεί διαρκή πονοκέφαλο τόσο για τον σχεδιαστή όσο και για τον χρήστη.

 

Ταυτόχρονα, θα πρέπει η συσκευή να μεταδίδει και να προβάλει πληροφορίες με σχεδόν μηδενική χρονική καθυστέρηση ειδικά εφόσον μια από τις λειτουργίες της είναι η προβολή πληροφορίας με φιλοσοφία augmented reality. Για παράδειγμα, αν μια από τις λειτουργίες είναι η οπτική προβολή πληροφοριών διάκρισης μεταξύ φίλιων και εχθρικών δυνάμεων (IFF) κατά τη διάρκεια εκτέλεσης πυρών, τότε η καθυστέρηση της προβολής μπορεί να επιβραδύνει τη δράση του στρατιώτη ή και να οδηγήσει σε απώλειες από φίλια πυρά. Αυτό το πρόβλημα έχει ήδη εμφανιστεί σε πολυάριθμα συστήματα του Στρατιώτη του Μέλλοντος ανά τον κόσμο ενώ γίνεται χειρότερο όταν ζητούμενο είναι η προβολή βίντεο από εξωτερική πηγή. Δεδομένου ότι το Glass σχεδιάστηκε για απλούς πολίτες χωρίς τέτοιες ανάγκες, θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος και χρήμα για τη βελτίωση και μετατροπή του.

 

Ένα ακόμα ζήτημα για το οποίο θα πρέπει πρέπει να υπάρξει μέριμνα είναι και η συμβατότητα του συστήματος με τις συσκευές νυκτερινής όρασης που χρησιμοποιούνται απο τις Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις, είτε πρόκειται για διόπτρες νυκτερινής όρασης είτε για σκοπευτικά όπλων. Όσον αφορά, δε, τη χρήση του μικροφώνου ως μέσου ελέγχου των ενεργειών του συστήματος C2,  θα πρέπει το Glass να διασυνδεθεί με μικρόφωνα στρατιωτικών προδιαγραφών ή και μικρόφωνα λάρυγγα ενώ θα πρέπει έμμεσα να συνδεθεί και με το όπλο του στρατιώτη. Σε αρκετά από τα συστήματα που βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο, κάποιες απο τις λειτουργίες των ηλεκτρο-οπτικών υποσυστημάτων ενεργοποιούνται με τη σκανδάλη του τυφεκίου ή με διακόπτη προσαρμοσμένο πάνω του.

 

Από τα παραπάνω προκύπτουν δύο συμπεράσματα για το μέλλον του Google Glass στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρωτον, το Google Glass στην παρούσα διαμόρφωση του δεν ενδείκνυται παρά μόνο για πολυ βασικές διευκολύνσεις για τον στρατιώτη (καταγραφή βίντεο και γραπτά μηνύματα) και δεύτερο, και σημαντικότερο, ότι για να εσωματωθεί το σύστημα σε μία ολοκληρωμένη συλλογή ψηφιακού στρατιώτη θα απαιτηθεί μακροχρόνια εξέλιξη και μετατροπή του η οποία πιθανότατα θα αυξήσει κάθετα το κόστος και ίσως το τελικό αποτέλεσμα αποδειχθεί κατώτερων επιδόσεων απο τα συστήματα που σήμερα βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο. Με άλλα λόγια, ισχύει και στο χώρο της τεχνολογίας το γνωστό «ό,τι πληρώνεις παίρνεις».

 

Google Glass BATMAN Team

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: