Σουηδική “σφήνα” στην ThyssenKrupp

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην οποία περιήλθαν τα σουηδικά ναυπηγεία Kockums, μετά την εξαγορά τους από τη γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), η Σουηδία λαμβάνει τα αντίμετρά της.

Αφού η εξαγορά της Kockums από τους Σοηδούς δεν είναι εφικτή, η στήριξη δίνεται στην Saab ώστε να μπορέσει να αναπτύξει το ναυπηγικό της τομέα. Κι επειδή η γερμανική εταιρεία έχει μπλοκάρει την Kockums από τις παραδοσιακές της αγορές, η Saab φέρεται να έχει ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες με την Αυστραλία για την σχεδίαση του νέου υποβρυχίου.

Η κίνηση έρχεται να συμπληρώσει την απόφαση του Υπουργείου Άμυνας να ακυρώσει τη συμφωνία σχεδίασης και ναυπήγησης των μελλοντικών υποβρυχίων του Σουηδικού Ναυτικού από την Kockums, ώστε να “μποϋκοτάρει” τη γερμανική πλευρά. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουμε ότι, η Saab προβαίνει στην στρατολόγηση ναυπηγών και άλλων μηχανικών από την Kockums, προκειμένου να αναπτύξει το ναυπηγικό της τομέα.

Όπως φαίνεται δεν υπάρχει χώρος για πολιτικά παιχνίδια.

 

Type 214 HD

 

Όσο για το ελληνικό πρόγραμμα υπήρξε μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη με τροπολογία σε Σχέδιο Νόμου, με την οποία το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραλαβή των υπολοίπων υποβρυχίων Τype 214 και του 209 “Ωκεανός”, από την “Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.”, ώστε να τα εντάξει στον στόλο. Οι εργασίες που υπολείπονται θα ολοκληρωθούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, με κόστος 75,5 εκατομμύρια ευρώ.

Με αυτά θα καλυφθούν οι ανάγκες σε υλικά και οι πληρωμές του προσωπικού. Με καμία άλλη ευθύνη δεν επιβαρύνεται το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των εργαζομένων και της ENAE είναι μεταξύ τους ευθύνη. Έτσι, σύντομα ο στόλος θα έχει στη διάθεσή του τα υποβρύχια που τόσο ανάγκη έχει.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: