Επανάσταση στο ναυτικό πόλεμο – Βίντεο

Navy refuel 13

 

Την επανάσταση στο ναυτικό πόλεμο παρουσίασαν προσφάτως Αμερικανοί ερευνητές. Μια ανακάλυψη που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα και τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων για ένα ναυτικό με συνεχη παγκόσμια παρουσία. Τον περασμένο Ιούλιο παρουσιάσαμε την επιτυχία του Εργαστηρίου Ναυτικών Ερευνών (NRL) του Αμερικανικού Ναυτικού να παράξει καύσιμα εν πλω από το νερό της θάλασσας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Τμήματος Επιστήμης Υλικών και Τεχνολογίας του NRL παρουσίασαν την τεχνολογία της παραγωγής καυσίμου από το νερό της θάλασσας, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά στα χρονιά το παραγόμενο καύσιμο για την πτήση ενός τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους. Αν και είναι μακρυά ακόμα από το να τροφοδοτούν με καύσιμο τα αεροσκάφη, όπως τόνισαν, εντούτοις μπορούν μέσα σε μια δεκαετία να έχουν έτοιμο ένα τέτοιο σύστημα για εμπορική χρήση.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι επιστήμονες κατασκεύασαν μηχανισμό E-CEM (Electrolytic Cation Exchange Module) για την αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από το θαλασσινό νερό, σε ποσοστό 92%, παράγοντας ταυτόχρονα υδρογόνο. Στη συνέχεια, μεταλλικός καταλύτης μετατρέπει τα αέρια σε υγρούς υδρογονάνθρακες, που είναι το επιθυμητό προϊόν.

 

Navy refuel 14

 

 

Όπως γίνεται κατανοητό η τεχνολογία αυτή, εφόσον καταφέρει να αντλήσει τα επιθυμητά κεφάλαια για να αναπτυχθεί πλήρως, θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα των αεροναυτικών επιχειρήσεων, έπειτα από επτά με δέκα χρόνια. Οι ναυτικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να πλέουν για διαστήματα χωρίς ανεφοδιασμό, τα οποία μέχρι σήμερα μπορούσαν να έχουν τα πυρηνοκίνητα σκάφη.

Η διάχυση της τεχνολογίας στον πολιτικό τομέα μετά από ένα σημαντικό αλλά όχι τόσο μακρυνό χρονικό διάστημα, θα φέρει τεράστιες αλλαγές στην παγκόσμια πολιτική οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις. Όλα θα εξαρτηθούν από το κόστος παραγωγής των καυσίμων με την παραπάνω μέθοδο. Εφόσον είναι χαμηλή, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αύξηση του σχετικού κόστους παραγωγής καυσίμων με τις κλασικές μεθόδους, με ό,τι συνεπάγεται για τις χώρες που βασίζονται ή θα θέλουν να βασίζονται σε αυτό και κυρίως αυτές που δεν επενδύουν στην έρευνα και τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο: US Navy: Παραγωγή “άπειρων” καυσίμων εν πλω!

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία, Πολυμέσα, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: