Οι ναυπηγήσεις στο Κατάρ…

Nakilat 9

 

Η καταριανή ναυπηγική εταιρεία Nakilat Damen Shipyards υπέγραψε κατά τη διάρκεια της DIMDEX Μνημόνιο Κατανόησης, αξίας 617 εκατομμυρίων ευρώ, για τη ναυπήγηση επτά σκαφών για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι επιμέρους συνομιλίες, η εταιρεία θα μπορέσει να προχωρήσει στη ναυπήγηση των σκαφών στα ιδιόκτητα ναυπηγεία Erhama bin Jaber Al Jalahma.

Το μνημόνιο αφορά έξι ταχέα περιπολικά σκάφη μήκους 50 μέτρων κι ένα σκάφος υποστήριξης καταδύσεων (με εξοπλισμό αποσυμπίεσης), μήκους 52 μέτρων. Όπως ανακοινώθηκε, τα σκάφη θα είναι της τελευταίας τεχνολογίας και θα βασίζονται σε σχεδιάσεις που έχουν ήδη δοκιμαστεί και αποδείξει την αξία τους. Σε όλο το πακέτο θα συμπεριλαμβάνεται και το πακέτο υποστήριξης.

Ο όμιλος Nakilat είναι ιδιοκτησίας των ιδρυτών σε ποσοστό 50%, με το υπόλοιπο ποσοστό να κατέχεται από φυσικά πρόσωπα. Κατέχει δε, το μεγαλύτερο στόλο πλοίων LNG. Συγκεκριμένα ελέγχει 54 πλοία LNG και τέσσερα LPG (Liquified Petroleum Gas) και VLGC (Very Large Gas Carriers), τα οποία μεταφέρουν το καταριανό φυσικό αέριο στα πέρατα του κόσμου.

Ωστόσο, όπως αρκετές άλλες εταιρείες των χωρών του Περσικού Κόλπου, προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους για να καταστούν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και για να μην αφήνουν όλο το φάσμα των κατασκευών στις ξένες εταιρείες. Για το λόγο αυτό, η Nakilat έθεσε ως στόχο να καταστεί εταιρεία ολοκληρωμένων λύσεων στο ναυτιλιακό τομέα. Δηλαδή, παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε πλοία, αποθήκευσης, υπηρεσιών ελλιμενισμού, επισκευής πλοίων, ρυμούλκησης κτλ.

Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε κοινοπραξία με την ολλανδική Damen Shipyards Group, δημιουργώντας την Nakilat Damen Shipyards Qatar. Από τη μία πλευρά η Nakilat κατέχει το μεγαλύτερο στόλο σκαφών LNG και από την άλλη η ολλανδική εταιρεία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη στις ναυπηγήσεις διαφόρων σκαφών. Και οι δύο μαζί θα μπορέσουν να ναυπηγήσουν τα σκάφη του αμυντικού και πολιτικού τομέα του Κατάρ, βασιζόμενοι στα σχέδια της Damen Shipbuilding.

Έτσι, την στιγμή που στην Ελλάδα η πολιτική ηγεσία ψάχνεται για το μέλλον των ναυπηγείων και της χώρας, ο ανταγωνισμός των ναυπηγείων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής φουντώνει. Σε αυτόν τον τομέα οι πολιτικές αποφάσεις πέτυχαν να καταστήσουν τη χώρα με τον κορυφαίο εμπορικό στόλο παγκοσμίως ανύπαρκτη ναυπηγικά.

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: