Μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, με πρόσφατες κοινωνικές αναταραχές και με την ανεργία να έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, η Ισπανία δυσκολεύεται αλλά δεν παραδίδεται. Ιδέες υπάρχουν πάντοτε, αλλά η διαφορά έγκειται στο κατά πόσο υπάρχουν πολιτικοί που έχουν όραμα.
Η επαρχία της Ανδαλουσίας, με την στήριξη του Ιδρύματος Αεροδιαστημικής Ανάπτυξης της Ανδαλουσίας, εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα το Κέντρο Πτητικών Δοκιμών ATLAS (Air Traffic Laboratory for Advanced unmanned Systems). Πρόκειται για την πρώτη μόνιμη τεχνολογική-επιστημονική εγκατάσταση στην οποία θα μπορούν να διεξαχθούν δοκιμές, προσομοιώσεις και πιστοποιήσεις τεχνολογιών που θα εφαρμοστούν στον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων και κατ’ επέκταση στην αεροδιαστημική.
Η περιφερειάρχης, Σουζάνα Ντίαθ, δήλωσε ότι είναι το πρώτο κέντρο αυτού του είδους σε όλη την Ευρώπη και συνάμμα στρατηγικής φύσης πρόγραμμα. Ως υποδομή θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στον τομέα των ΜΕΑ, κάτι που ήδη προωθείται στην επαρχία της Ανδαλουσίας, η οποία άλλωστε αποτελεί τη βάση της τέως CASA και νυν Airbus (Airbus Military), της Renault, της Alestis Aerospace και άλλων. Έτσι, η Ανδαλουσία καθίσταται πραγματικός κόμβος στην αεροδιαστημική βιομηχανία, φέρνοντας κοντά κρατικούς φορείς, ρυθμιστικές αρχές, χρήστες ΜΕΑ, ιδιωτικές εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια της περιοχής.
Ήδη το Κέντρο ATLAS έχει υπογράψει συμφωνία με το BR&T Europe (Boeing Research & Technology Europe), το κέντρο έρευνας κι ανάπτυξης της Boeing στην Ευρώπη, προκειμένου το τελευταίο να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις για δοκιμές. Να προσθέσουμε στο σημείο αυτό ότι, ο τομέας της αεροδιαστημικής στον οποίο επικεντρώνεται το ATLAS δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τα ΜΕΑ, αλλά εστιάζει και στις τηλεπικοινωνίες, στην εναέρια κυκλοφορία, στην Άμυνα, στην χαρτογραφία, στην πολιτική προστασία, στη δασολογία, στην αεροπυρόσβεση και γενικά όλους εκείνους τους επιμέρους τομείς στους οποίες χρησιμοποιούνται τα ΜΕΑ.
Όπως προαναφέρθηκε, η ανάπτυξη του Κέντρου ATLAS έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της αυτόνομης περιοχής της Ανδαλουσίας. Η αεροδιαστημική βιομηχανία στηρίζει 11.300 θέσεις εργασίας, με τζίρο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 17% του Ανδαλουσιανού ΑΕΠ. Μη περιοριζόμενη μόνο στο ATLAS, η πολιτική ηγεσία θα ολοκληρώσει σύντομα τις εγκαταστάσεις CEUS, όπου θα δοκιμάζονται ΜΕΑ μεγάλου μεγέθους.
Η χρηματοδότησή του έγινε με κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2007-2013 που σχεδίασε και υλοποίησε η Ανδαλουσία, σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία AERTEC Solutions. Διαθέτει ένα διάδρομο απο/προσγειώσεων μήκους 800 μέτρων, έναν ακόμα διάδρομο με γρασίδι, μήκους 400 έτρων, μία πλατφόρμα κι ένα τριόροφο κτήριο για την σχεδίαση και τον έλεγχο των πτήσεων (πύργος ελέγχου, ραντάρ προσέγγισης, αίθουσα τηλεπικοινωνιών και βοηθητικοί χώροι).
Επιπλέον, θα υπάρχουν εγκαταστάσεις συντήρησης και λογιστικής υποστήριξης, και το κυριότερο, “δικό του” εναέριο χώρο διαμέτρου 1000 χιλιομέτρων. Σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια αυτή θα είναι και το ερευνητικό κέντρο CATEC (Centro Avanzado de Tecnologias Aerospaciales), που εκμεταλλευόμενο εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους… συντονίζει πάνω από 40 εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Όλα αυτά στις εγκαταστάσεις του που διαθέτουν 3.000 τμ εργαστηρίων και 1.500 τμ γραφείων, και βρίσκονται στο Αεροδιαστημικό Τεχνολογικό Πάρκο Ανδαλουσίας. Το μοναδικό βιομηχανικό πάρκο στην Ισπανία που είναι αφιερωμένο στην αεροναυτική.
Απλά πράγματα; Για κάποιες χώρες όχι.