Φακοί επαφής για νυχτερινή όραση…

Night vision contact lens 1

 

Μέχρι σήμερα όλοι γνωρίζαμε για τους αισθητήρες νυχτερινής όρασης, στις διάφορες μορφές τους, για χρήση από τους στρατιώτες ή επί πλατφορμών. Αρκετά ογκώδεις συσκευές και με σημαντικό αναλογικά βάρος.

Πώς θα σας φαινόταν εάν είχατε τη δυνατότητα για νυχτερινή όραση με την χρήση ενός φακού επαφής; Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησε ένα υλικό το οποίο απορροφά την υπέρυθρη ακτινοβολία σε θερμοκρασία δωματίου και την μετατρέπει σε ηλεκτρικό σήμα, όπως ακριβώς γίνεται και με το τσιπάκι σιλικόνης σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Η έρευνα των μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έχει αρκετά χρόνια δρόμο. Αυτό που θέλουν να κάνουν τώρα είναι να ενσωματώσουν το υλικό σε ηλεκτρονικά που “φοριούνται”, ώστε να ενισχύσουν την όραση.

Το υλικό βασίζεται στην γραφίνη. Η κατασκευή της έχει γίνει τόσο μικρή ώστε να θεωρείται δισδιάστατο υλικό, βασιζόμενοι στη γνώση ότι ως υλικό μπορεί να απορροφά το υπέρυθρο φως. Ωστόσο, λόγω του μικρού της πάχους δεν μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρικό κύκλωμα το οποίο να είναι ικανό να αποδώσει κάποια εικόνα. Οπότε οι επιστήμονες τοποθέτησαν ανάμεσα σε δύο στρώματα γραφίνης ένα μονωτικό υλικό και προσέθεσαν ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, όταν το υπέρυθρο φως χτυπάει τα υλικά, δημιουργείται ηλεκτρική αντίδραση, η οποία είναι ικανή να παράξει υπέρυθρη εικόνα.

Οι χρήσεις του για το μέλλον είναι πολλές. Σε πολιτικούς σκοπούς, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κάμερα ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου, δίνοντας κάποιες βασικές δυνατότητες νυχτερινής όρασης. Στον στρατιωτικό τομέα ωστόσο, θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε κάποιο φακό επαφής ή άλλο ηλεκτρονικό σύστημα που φοριέται.

 

Night vision contact lens 2

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: