“Αυτοθεραπευόμενη” βαφή οχημάτων για το Σώμα Πεζοναυτών

AAV 2

 

Το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins εντυπωσίασαν και πάλι. Τα νέας γενιάς οχήματα του Σώματος Πεζοναυτών κατά πάσα πιθανότητα θα βαφούν με ειδικό προστατευτικό υλικό, το οποίο θα μπορεί να “αυτοθεραπεύεται” όπως το ανθρώπινο δέρμα, μειώνοντας κάθετα τη διάβρωση και τον χρόνο τεχνικής αποκατάστασης. Ωστόσο, οι Πεζοναύτες δεν περιορίζονται στο να βάψουν μόνο οχήματα, αλλά επιθυμούν, έπειτα από τις κατάλληλες προσαρμογές, να βάψουν μέχρι και τα ιπτάμενα μέσα τους.

Το υλικό που ανέπτυξαν τα δύο παγκοσμίως κορυφαία ερευνητικά κέντρα είναι μια πολυ-ινοβλαστική σκόνη που μπορεί να αναμειχθεί σε κάθε εμπορική βαφή. Τα πρώτα οχήματα που θα λάβουν τη βάφη θα είναι τα JLTV (Joint Light Tactical Vehicles).

Η λειτουργία των πολυ-ινοβλαστών είναι απλή και αντίστοιχη με αυτήν του δέρματός μας. Σε κάθε χάραγμα, οι μικροκάψουλες μέσα στο χρώμα σπάνε και απελευθερώνουν εκ νέου χρώμα γεμίζοντας το κενό. Αυτό αποτρέπει την ανάπτυξη σκουριάς ή περαιτέρω φθοράς του χρώματος.

Όπως γίνεται κατανοητό, τα οικονομικά οφέλη είναι τεράστια, αφού κάθε χρόνο απαιτούνται δισεκατομμύρια μόνο για τη βαφή και συντήρηση έναντι της διάβρωσης των κάθε είδους οχημάτων. Ταυτόχρονα, όταν τα οχήματα περνούν συντήρηση αυτομάτως τίθενται εκτός διαθεσιμότητας. Για τους δε Πεζοναύτες, αυτές οι βαφές είναι καίριας σημασίας, αφού τα οχήματά τους λειτουργούν συνεχώς σε θαλάσσιο περιβάλλον, όπου το αλάτι επιταχύνει ταχύτατα τη διάβρωση των μετάλλων. Σε δοκιμές που έγιναν στη βάση Lejeune στη Βόρεια Καρολίνα, αποδείχθηκε η αξία της συγκεκριμένης βαφής.

 

M-1 5

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: