Τί μπορεί να σημαίνουν οι S-300 για την Αίγυπτο;

Η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, σύμφωνα με έγγραφο του Institute for Near East Policy στις ΗΠΑ. Όπως γίνεται κατανοητό, το γεγονός προκαλεί ενοχλήσεις στην ισραηλινή πλευρά, όπως δείχνει άλλωστε και η αναφορά του ινστιτούτου.

Η Αίγυπτος στρέφεται προς τη ρωσική αγορά όπλων, καθώς οι ΗΠΑ έχουν παγώσει μερικώς τις εξαγωγές λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Το αστείο βέβαια είναι ότι, οι εξοπλιστικές ανάγκες του Καΐρου χρηματοδοτούνται από την Σαουδική Αραβία, σε μια απόδειξη του ρόλου των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου, που τείνουν ολοένα και περισσότερο να κατευθύνουν την ισχύ τους προς το εξωτερικό.

Πυρήνας του προβλήματος πάντως είναι η ισχύς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και σε δεύτερο βαθμό των ισλαμιστών που έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους κατά της Αιγύπτου. Το ερώτημα βέβαια είναι το κατά πόσο οι S-300 είναι όπλα που θα ενισχύσουν τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις στις συγκρούσεις με τους ισλαμιστές αντάρτες στο Σινά. Αλλά μέσα από αυτά τα ερωτήματα διαφαίνεται και ο ρόλος των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου.

 

S-300 1

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: