Διπλωματική κρίση από “πειρατική σημαία» του Κατάρ

GCC

“Πειρατική σημαία» ύψωσε το Κατάρ, μια χώρα που παρά το μέγεθός της ασκεί ιδιαίτερα “ενεργή” πολιτική στο εξωτερικό. Αν και στην Ελλάδα έγινε γνωστό για τις “μεγάλες” επενδύσεις, εντός του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου κράτησε τέτοια στάση που είχε ως αποτέλεσμα η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα και το Μπαχρέιν, να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους.

Το Σαουδαραβικό Πρακτορείου Τύπου ανακοίνωσε ότι αυτό ήταν επιβεβλημένο καθώς το Κατάρ δε δεσμεύτηκε στις Αρχές του Συμβουλίου (GCC), θέτοντας σε κίνδυνο ασφαλείας τις άλλες χώρες! Μάλιστα, η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης των ΥΠΕΞ των χωρών του οργανισμού, με ιδιαίτερες κόντρες να αναπτύσσονται μεταξύ τους.

Το Κατάρ υψώνοντας “πειρατική” σημαία, δε δέχθηκε να εφαρμόσει τα μέτρα της συμφωνίας, μεταξύ των οποίων είναι η κοινή πολιτική και η διασφάλιση της μη εμπλοκής, άμεσης ή έμμεσης, στα εσωτερικά ζητήματα των χωρών-μελών. Επίσης, ζητήθηκε από το Κατάρ να μην υποστηρίζει την απαγορευμένη Μουσουλμανική Αδελφότητα ή άλλες οργανώσεις που απειλούν την ασφάλεια και την σταθερότητα των μελών του GCC.

Σε ανακοίνωσή του το Κατάρ, χώρα στην οποία άνοιξε γραφείο εκπροσώπησης η Αλ Κάιντα και με την οποία και το Ισραήλ διατηρεί διαύλους επικοινωνίας, ανακοίνωσε ότι, προκάλεσε έκπληξη η αντίδραση των χωρών και πως παραμένει πιστό στις δεσμεύεσεις των Αρχών του Συμβουλίου.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: