Η DARPA “ακονίζει” το Excalibur

DARPA Excalibur 1

Πριν από λίγες ημέρες η DARPA έκανε δοκιμή ενός συστήματος που εντάσσεται στο χώρο των όπλων που θα αλλάξουν πολύ σύντομα την εικόνα του πεδίου της μάχης. Το Excalibur είναι το πρόγραμμα που θα δώσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ένα ισχυρότατο όπλο με οπτικές πηγές σε διάταξη φάσης. Είκοσι ένα στοιχεία θα εκπέμπουν οπτικές ακτίνες λέιζερ, που κατά τη διάρκεια της δοκιμής κατέστρεψαν στόχο σε απόσταση επτά χιλιομέτρων.

Σε αντίθεση με τα χημικά λέιζερ, που βασίζονται σε μία ισχυρή πηγή ισχύος, τα διάταξης φάσης συνδυάζουν πολλά μικρότερης ισχύος ηλεκτρικές διόδους λέιζερ και οπτικής βάσης συστήματα, τα οποία προσφέρουν αποτελεσματικότητα αυξημένη κατά 50% και 30% αντίστοιχα. Η δε ποιότητα της δέσμης είναι σαφώς ανώτερη.

Στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκαν τρεις δέσμες, με επτά πηγές έκαστη και συνολική ισχύ 100kW. Μεταξύ άλλων, αποδείχθηκε η δυνατότητα του συστήματος να εκτελεί διορθώσεις σε σχέση με τις ατμοσφαιρικές διακυμάνσεις, σε ποσοστό αρκετά πάνω από το μέσο όρο των συμβατικών οπτικών. Οι διορθώσεις που έκανε ο αλγόριθμος του συστήματος γίνονταν σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, κάτι πολύ ενθαρρυντικό, αφού η τοποθέτησή του είχε γίνει σε αρκετές δεκάδες μέτρα επάνω από την επιφάνεια του εδάφους, εκεί όπου οι διακυμάνσεις είναι πιο έντονες.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης φιλοδοξεί να δώσει για χρήση ένα σύστημα το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά επί κάποιας πλατφόρμας. Επιπλέον, η τεχνολογία θα μπορέσει να δώσει “εργαλεία” και στον τομέα της μετάδοσης τηλεπικοινωνιών μέσω ακτινών λέιζερ. Τέλος, ένας ακόμα τομέας στον οποίο γίνεται έρευνα είναι οι μέθοδοι κατεύθυνσης των ακτινών, ώστε να αποτελέσουν όπλο σε πλατφόρμες, εκτελώντας σκοπευμένα “πυρά”.

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: