Οι εφαρμογές στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι μη επανδρωμένες πλατφόρμες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, εξοικονομώντας προσωπικό, όχι μόνο για την εκτέλεση άλλων καθηκόντων, αλλά και για την προστασία του από τις αντίπαλες δυνάμεις. Το χαμηλό τους κόστος τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά από εμπορικής άποψης, προσφέροντας τεράστια πλεονεκτήματα.
Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ πειραματίζεται τον τελευταίο καιρό με ένα μη επανδρωμένο όχημα το οποίο θα περιπολεί εγκαταστάσεις και θα εντοπίζει εισβολείς ή πιθανές εχθρικές δυνάμεις σε αποστάσεις έως και τα 1.600 μέτρα περίπου.
Το MDARS (Mobile Detection Assessment Response System) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριου, για την προστασία αεροπορικής βάσης στο πλαίσιο άσκησης δοκιμών ολοκλήρωσης. Οι τελευταίες αποτελούν την γενική πρόβα για κάθε μονάδα Πεζοναυτών που πρόκειται να αναπτυχθεί στο εξωτερικό. Το σύστημα απέδειξε την αξία του αφού κατάφερε να εντοπίσει τις υποτιθέμενες εχθρικές δυνάμεις.
Το πρώτο βράδυ της άσκησης καθοδηγούνταν αυτόνομα σε προκαθορισμένα σημεία σε διάφορα μέρη της βάσης. Όταν οι στατικοί σκοποί εντόπισαν πιθανή εχθρική δύναμη, τότε ειδοποίησαν το κέντρο ελέγχου, το οποίο με το πάτημα ενός κουμπιού έστειλε το όχημα στο κατάλληλο σημείο. Εκεί, με την χρήση της υπέρυθρης κάμερας και του προβολέα στη συνέχεια, εντόπισε τους εισβολείς.
Οι δυνατότητες καθοδήγησής του δεν σταματούν εκεί. Μπορεί να περιφέρεται ελεύθερα σε μια περιοχή, εκτός από το να μεταβαίνει ανάμεσα σε προκαθορισμένα σημεία, ή στα σημεία στα οποία καλείται να προσφέρει ενίσχυση, διατηρώντας τη δυνατότητα επάνδρωσής του με οδηγό.
Η σχεδίασή του έγινε με τη χορηγία του προγράμματος Προστασίας Δύναμης του Αμερικανικού Στρατού. Η πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε είναι το όχημα παντοδαπού εδάφους Polaris Military Diesel Crew. Στον εξοπλισμό του προστέθηκε λέιζερ ναυτιλίας, κάμερες ημέρας και υπέρυθρες, ραντάρ με ακτίνα ελέγχου 1,6 χιλιομέτρου, προβολέας 10.000 κεριών, συσκευές ήχου, ενώ είναι δυνατή η προσαρμογή μη θανατηφόρων ή ελαφρών όπλων.