Τεχνολογία σταματάει τις αιμορραγίες στο πεδίο της μάχης

Επαναστατική τεχνολογία υπόσχεται να θέσει τέλος μια για πάντα στην κυριότερη αιτία θανάτων στο πεδίο της μάχης. Τις ακατάσχετες αρτηριακές αιμορραγίες. Σύμφωνα με μελέτη του Στρατού το 2012, το 90% των περιπτώσεων που πιθανόν να είχαν σωθεί στο πεδίο της μάχης, έχασε τη ζωή του από αρτηριακή αιμορραγία. Ο Αμερικανικός Στρατός και η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, λοιπόν, χρηματοδότησαν την έρευνα της εταιρείας RevMedX, με πέντε εκατομμύρια δολλάρια.

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας και πρώην νοσοκόμος μάχης των ειδικών δυνάμεων, Τζων Στάιμπω, κατέθεσε αίτηση για την έγκριση της πατέντας της συσκευής XStat. Πρόκειται για ειδική σύριγγα η οποία περιέχει 92 σφουγγαράκια διαμέτρου ενός εκατοστού, τα οποία τοποθετούνται μέσα στο τραύμα. Στην περίπτωση που κάποιος τοποθετούσε γάζες και δεν πίεζε με τα χέρια, τότε το αποτέλεσμα ήταν μηδαμινό. Άρα απαιτείται η συνεχής απασχόληση του νοσοκόμου μάχης ή άλλου στρατιώτη με έναν τραυματία.

Αντιθέτως, τα σφουγγαράκια του XStat απορροφούν το αίμα και διογκώνονται, με αποτέλεσμα να πιέζουν το τραύμα στο σημείο της αιμορραγίας – διάτρησης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη συσκευή θεωρείται ότι δίνει λύση στο πρόβλημα της πρόσδεσης του τουρνικέ σε σημεία όπου δεν μπορεί να προσδεθεί με ευκολία.

Η ιδέα του XStat ήρθε από έναν νεαρό επιστήμονα, ο οποίος κάνει την πρακτική του άσκηση στην εταιρεία, αφού η πρακτική άσκηση αποτελεί παράδοση για τους τελειόφοιτους των πανεπιστημίων, με τις εταιρείες να τους δίνουν πλήρεις ευκαιρίες να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους… Τα σφουγγαράκια-δισκάκια είναι κατασκευασμένα από αποστειρωμένα υλικά και είναι εμποτισμένα με πηκτικούς παράγοντες. Όταν απορροφούν το αίμα διαστέλλονται και κολλάνε μεταξύ τους ώστε να μπορούν να αφαιρούνται εύκολα από τον ιατρό.

Κατά τη διαστολή τους το πάχος τους αυξάνεται από τα τρία χιλιοστά στα πενήντα. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνε πως ο όγκος που καταλαμβάνει μια σύριγγα ισοδυναμεί με πέντε ρολλά γάζας μάχης με πηκτικό υλικό (π.χ. αντίστοιχο του Celox και άλλων εμπορικών ονομασιών). Για την περίπτωση δε που μπορεί να χαθούν στο εσωτερικό του τραύματος, διαθέτουν ένα σημάδι σχήματος “Χ”, το οποίο μπορεί να εντοπιστεί με μια απλή ακτινογραφία.

Μέχρι την έκδοση της πιστοποίησης, η Διοίκηση Υλικών και Έρευνας Υγειονομικού εργάζεται προκειμένου να φέρει σύντομα την τεχνολογία στους στρατιώτες. Ανώτατοι αξιωματούχοι του Αμερικανικού Στρατού εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη νέα συσκευή και την προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να βελτιώσουν την υγειονομική φροντίδα των μαχητών στο πεδίο της μάχης, μειώνοντας τις απώλειες. Λόγω του ότι η συσκευή είναι για την φροντίδα τραυμάτων από σφαίρες, η εταιρεία από την πλευρά της προχωρεί ταυτόχρονα στη δημιουργία σύριγγας με το ίδιο υλικό, προορισμένη για τραύματα από θραύσματα, μαχαίρι ή μικρότερο διαμέτρημα σφαίρας. Τέλος, αναπτύσσει επίδεσμο, με τα σφουγγαράκια να εμπεριέχονται εντός αυτού, σε συνδυασμό με ειδικό ασκό που θα φουσκώνει για να πιέζει την πληγή.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: