Η Γερμανία φοβάται τον ανταγωνισμό;

Alitalia 1

 

Η αεροπορική εταιρία του Αμπού Ντάμπι, η Etihad, βρίσκεται πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας για την επένδυση στην Alitalia, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί, αφού η συμφωνία ίσως απαιτήσει έναν ακόμα μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως.

Πληροφορίες βέβαια αναφέρουν πως η αραβική πλευρά ενδιαφέρεται για την εξαγορά του 40% της Alitalia. Αν και η ιταλική εταιρεία εξυπηρετεί 25 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο, έχει χρέη που φτάνουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η αραβική επένδυση θα είναι σωτήρια. Η Etihad, πάντως, έχει εξαγοράσει ποσοστά στην Virgin Australia, στην Aer Lingus και την Air Berlin.

Ωστόσο κάπου εδώ ξεκινούν τα προβλήματα. Η γερμανική Lufthansa έχει ενεργοποιήσει τις ομάδες πίεσης (λόμπυ) εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να μην επιτραπεί η σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών. Αιτία, όπως εξηγεί, είναι το ότι θα δημιουργηθεί “άδικος ανταγωνισμός”… από κρατικές εταιρείες (Etihad, Emirates, Qatar Airlines), την στιγμή που η ΕΕ δεν επιθυμεί κρατικό παρεμβατισμό στα ζητήματα των αγορών.

Oι αραβικές αεροπορικές εταιρείες που προαναφέραμε, κατηγορούνται για παράνομες επιδοτήσεις από τα κρατικά ταμεία ή ακόμα και φθηνότερα ή δωρεάν καύσιμα.

Σε αντίθεση με την ελληνική σε αντίστοιχα ζητήματα, η Ιταλική Κυβέρνηση πήρε τα ηνία και απάντησε δια μέσω του Υπουργού Μεταφορών, Μαουρίτσιο Λούπι, ο οποίος δήλωσε: “οι ανησυχίες της Lufthansa για τη συμφωνία με την Etihad επιβεβαιώνουν ότι η Alitalia είναι στο σωστό δρόμο. Κρατική επιχορήγηση; Αδιαφορία για τους κανόνες ανταγωνισμού; Φαίνεται πως η Lufthansa είναι αυτή που φοβάται τον ανταγωνισμό”.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: