Ιδού η νέα εποχή! Αυτόνομες φάλαγγες οχημάτων – Βίντεο

AMAS TARDEC

 

Πλέον δε θα λέμε “στο μέλλον” γιατί το “μέλλον” είναι παρών. Είτε είναι οι τάσεις είτε οι παράγοντες που οδηγούν την αγορά, πάντοτε θα βλέπουμε ορισμένα εντυπωσιακά επιτεύγματα της τεχνολογιας, βγαλμένα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Σίγουρα, όμως, θα αποτελέσουν τη βάση για τους στρατούς του πολύ κοντυνού μέλλοντος ή τη ζωή στις πόλεις σε μερικά χρόνια.

Η εντυπωσιακή τεχνολογία που αναπτύσσεται εδώ και μια πενταετία περίπου έρχεται από τις ΗΠΑ, και αποτελεί προϊόν της έρευνας του Κέντρου Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανολογία Αρμάτων-Οχημάτων (TARDEC). Μία ακόμα απόδειξη της χρησιμότητας που θα μπορούσαν να είχαν τα ερευνητικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον υπήρχε η δυνατότητα κατανόησης του ρόλου τους από την ηγεσία.

Η TARDEC σε συνεργασία με την Lockheed Martin παρουσίασαν τη δυνατότητα πλήρους αυτόνομης λειτουργίας-κίνησης διαφορετικών μοντέλων οχημάτων σε φάλαγγες, εντός των πόλεων. Η επίδειξη έγινε στη βάση Φορτ Χουντ στο Τέξας, στο πλαίσιο του προγράμματος AMAS (Autonomous Mobility Appliqué System) του Στρατού και του Σώματος Πεζοναυτών.

Το AMAS περιλαμβάνει όλο το μηχανολογικό εξοπλισμό και το απαραίτητο λογισμικό, με τον οποίο αυτοματοποιείται η οδήγηση των οχημάτων. Στο πακέτο περιλαμβάνεται ο αισθητήρας LIDAR, που περιλαμβάνει και GPS δέκτη. Η τοποθέτησή του μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε όχημα, καθώς, όπως αποδείχτηκε στη δοκιμή, η εγκατάστασή του ήταν επιτυχής σε φορτηγά Μ915 και PLS (Palletized Loading System).

Η ανάγκη για αυτόνομη (μη επανδρωμένα) καθοδήγηση οχημάτων φαντάζει κάτι από “εξωτικό” έως μη απαραίτητο για έναν στρατό που είναι καθηλωμένος σε στρατόπεδα που αναμένει να επιτελέσει το έργο του εδώ και δεκαετίες. Αντιθέτως για δυνάμεις που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, οι ανάγκες ήταν παντελώς διαφορετικές.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Σε παλαιότερες δημοσιεύσεις είχαμε αναφέρει το σοβαρό θέμα της Διοικητικής Μέριμνας που αντιμετωπίζει ένας στρατός. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 10-15% των απωλειών των Πεζοναυτών σημειώθηκαν κατά τις αποστολές ανεφοδιασμού των μονάδων, των προωθημένων βάσεων και φυλακίων σε καύσιμα και νερό. Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο σημαντικές είναι οι τεχνολογίες μη επανδρωμένων συστημάτων και πόσο κρίσιμοι είναι τομείς όπως η ΔΜ και η προστασία μιας δύναμης. Τομείς που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν εμπέδωσαν επαρκώς στο κρεσέντο προμήθειας δυσκολοσυντήρητων και πανάκριβως πλατφορμών.

Διαβάστε επίσης:

Πόσες ζωές κοστίζει η παροχή νερού στην πρώτη γραμμή;

West Point: Η Διοικητική Μέριμνα σώζει ζωές!

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Πολυμέσα, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: