Τουρκία: Η μεγάλη χρηματοδότρια της Χαμάς (;)

Την Τουρκία ως τη μεγαλύτερη χρηματοδότρια της οργάνωσης Χαμάς δείχνουν πηγές των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών. Το 2012 η Άγκυρα κατάφερε να ξεπεράσει και την Τεχεράνη στο ρόλο αυτό, αφού τα κονδύλια που διέθεσε ξεπέρασαν τα 250 εκατομμύρια δολλάρια.

Στο ζήτημα οι Ισραηλινοί φωτίζουν και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και το στενό του περιβάλλον, καθώς συντονίζουν και διευκολύνουν τη διακίνηση των κεφαλαίων, κυρίως μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Στο ζήτημα αυτό φαίνεται ότι υπάρχει και η συνεργασία του Κατάρ.

Το Κατάρ, που για μια ακόμα φορά εμφανίζεται να υλοποιεί την στρατηγική του σε αντικρουόμενα ταμπλώ, είχε προσπαθήσει να στείλει το 2012 στην Χαμάς, 400 εκατομμύρια δολλάρια συνολικά, αλλά δεν κατέστη εφικτή η αποστολή όλου του ποσού, λόγω της σχέσης της Χαμάς με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες ισραηλινές πηγές, η Τουρκία παρείχε εκπαίδευση στις Αρχές Ασφαλείας της Χαμάς, μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Το Ισραήλ προβάλει συνεχώς τις αντιδράσεις του για το ζήτημα στις ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες, ενώ δεν παραλείπει να τονίζει ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ που έχει αναγνωρίσει την Χαμάς…

 

Turkey Hamas 1

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: