Οι Άραβες στο διάστημα…

 

UAE space 2


Στροφή στην τεχνολογία και τις κατασκευές κάνουν οι αραβικές χώρες, ειδικά αυτές του Περσικού Κόλπου, έχοντας κατανοήσει ότι το να διαθέτουν κεφάλαια για να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη άλλων χωρών ή απλά να πωλούν πετρέλαιο δεν καλύπτει τα συμφέροντά τους.

Η επιτυχία έρχεται από τον Αλλάχ, όπως δήλωσε η Α.Ε. Σεΐχης Μωχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, Αντιπρόεδρος και Πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατά τα εγκαίνια της αρχικής φάσης κατασκευής του πρώτου αραβικής κατασκευής δορυφόρου, στο Εμιρατιανό Ινστιτούτο Εξελιγμένων Επιστημών και Τεχνολογίας. Ο δορυφόρος θα φέρει το όνομα Khalifa Sat, προς τιμή του Προέδρου των ΗΑΕ, Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχγιάν.

Η κατασκευή του θα γίνει από 45 Εμιρατιανούς μηχανικούς, τους οποίους μπορεί να κρατήσει η χώρα, μετά τη λήψη τεχνογνωσίας που είχε στο αντικείμενο από τη Νότια Κορέα.

Εκτός από ευτυχής που βλέπει τα παιδιά των ΗΑΕ να κατασκευάζουν τον πρώτο αραβικό δορυφόρο, από αραβικά χέρια, τόνισε πως νοιώθει αμέριστη εμπιστοσύνη σε αυτά τα άτομα και ότι τα όρια των φιλοδοξιών της χώρας φτάνουν στον ουρανό. Επιπλέον, τόνισε πως το πρόγραμμα είναι μήνυμα προς όλους τους Άραβες ότι η διαστημική εποχή δεν είναι στην σφαίρα της φαντασίας, ούτε ακατόρθωτη, και πως τα ΗΑΕ θα γίνουν ηγέτες σε αυτόν τον τομέα, όσο έχουν το σθένος να ανταγωνιστούν με άλλες μεγάλες χώρες. Οι δε πόρτες της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτές για όσες Αραβικές χώρες πειθυμούν να συνεργαστούν.

 

UAE space 1

 

Σε συνέχεια της μέχρι τώρα επιτυχούς προσπάθειας, ο Σεΐχης Μ. μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ δήλωσε ότι αντίστοιχες ομάδες θα δημιουργηθούν και για άλλους βιομηχανικούς τομείς.

Οι μοναρχίες του Περσικού Κόλπου έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό να προωθούν τη χώρα σε άλλους εμπορικούς τομείς, διαφορετικούς από τα χρηματοοικονομικά. Η εξάρτησή τους από την Δύση σε βιομηχανικά και τεχνολογικά προϊόντα έχει καταδείξει τα εμπόδια με έντονο τρόπο τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, αφού στην ουσία οι χώρες αυτές μέχρι σήμερα παρήγαγαν χρήμα, επενδύοντας στο εξωτερικό και καταλήγοντας να αγοράζουν σχεδόν τα πάντα από τα εξωτερικό.

Εδώ και αρκετά χρόνια η στροφή γίνεται προς τη δημιουργία βαριάς βιομηχανίας, που περιλαμβάνει την εισαγωγή τεχνογνωσίας, την ανάπτυξη εγχώριων υποδομών και κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και τις εξαγορές ξένων εταιρειών (βλέπε Σκαραμαγκά). Κάτι που οι ελληνικές κρατικές βιομηχανίες ουδέποτε έπραξαν για λόγους που άπτονται του χαμηλού επιπέδου της πολιτικής ηγεσίας και του ότι ανέπτυξαν ελεγχόμενο οικονομικό σύστημα, με αναλογίες κεντρικών οικονομιών.

 

 

Hellas SAT

 

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: