Εύθραυστες οι BRICS…

 

BRICS 2

Ιδιαίτερα εύθραυστες εμφανίζονται οι χώρες BRIC, στις οποίες εντάσσεται και η Τουρκία, με τις οικονομίες τους να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους “φούσκας”, αφού εξαρτώνται από τα ξένα κεφάλαια. Το θετικό κλίμα των προηγούμενων μηνών, που βασιζόταν στη δυνατότητα των ξένων επενδυτών (ιδιαίτερα όσων ήθελαν μεγάλες αποδόσεις σε μικρό χρονικό διάστημα) να τροφοδοτούν τους ρυθμούς ανάπτυξής τους και στις ευκαιρίες που παρουσίαζαν ή παρουσιάζουν ακόμα σε μικρότερο βαθμό, φαίνεται πως δίνει τη θέση του σε πιο εκλογικευμένες ή συντηρητικές κινήσεις, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να στηρίξουν υψηλούς ρυθμούς.

Η έλλειψη κεφαλαίων ή της κινητικότητας των κεφαλαίων στη διεθνή αγορά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονιμική κρίση στην Ευρωζώνη αλλά και στα αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, που με τη σειρά τους δημιουργούν προβλήματα στις ανταγωνιστικές οικονομίες που βασίζονται στις εξαγωγές των πρώτων υλών, των προϊόντων τους, και στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, όπως είναι αυτές των BRICs.

Ο περιορισμός των κεφαλαίων σημαίνει ότι οι επενδυτές εξετάζουν πιο αυστηρά τις επιλογές τους και δεν είναι πάντοτε διατεθιμένοι να τοποθετηθούν σε ευκαιρίες με υψηλό ρίσκο. Επιπλέον, οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν δομικά προβλήματα, που κάνουν τους επενδυτές να τα υπολογίζουν με αυστηρότερο τρόπο πλέον. Το αποτέλεσμα είναι οι ίδιες να προχωρούν σε μέτρα στήριξης της οικονομίας τους, που περιλαμβάνουν και στήριξη των νομισμάτων τους, αυξάνοντας βέβαια τον πληθωρισμό, την απώλεια σκληρού συναλλάγματος ή/και χρυσού, την ανεργία, τη δημιουργία πλασματικής εικόνας (φούσκας) και πολλά άλλα, τα οποία βιώνει και η Ελλάδα.

Η εξάρτηση των κρατών αυτών στις άμεσες ξένες επενδύσεις, αφού διαρθρωτικά δεν έχουν επιλύσει καίρια ερωτήματα, δείχνει και τα όρια της ισχύος τους στο διεθνές σύστημα. Προβλήματα που έχουν σχέση και με την σχετική ισχύ της Ελλάδας εξ αιτίας των προβλημάτων που ουδέποτε έλυσαν και διαιώνισαν τα πολιτικά κόμματα. Οι μεγάλες οικονομίες, στην περίπτωση αυτή, καθορίζουν και πάλι τα όρια, ιδιαίτερα σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα, όπου η ισχύς καθορίζει πολλά.

BRICS 1

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: