Βρετανία: Πρόσω ολοταχώς για σύγχρονη πυρηνική Αποτροπή

Successor 1

Την απόφαση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της δυνατότητας πυρηνικής κρούσης ανακοίνωσε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμμοντ. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια αναφοράς που παρουσιάστηκε ενώπιον των βουλευτών, σε συνδυασμό με την προβολή καλλιτεχνικής απεικόνισης του αντικαταστάτη της κλάσης Vanguard που φέρει πυρηνικούς πυραύλους Trident.

Στο κείμενο που παρουσιάστηκε ανακοινώθηκε ότι υπήρξε απονομή δύο συμβολαίων στην BAE Systems Maritime – Submarines, συνολικής αξίας 79 εκατομμυρίων στερλινών, για τις αρχικές εργασίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται δομικά υλικά, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και άλλα, τα οποία πρέπει να παραγγελθούν από τώρα.

Το πρόγραμμα Successor όπως ονομάζεται, θα αποτελέσει και στήριγμα για την βρετανική ναυπηγική βιομηχανία και οικονομία, αφού θα εργαστούν σε αυτό 2.000 άτομα, τα οποία θα φτάσουν τα 6.000 όταν η γραμμή παραγωγής φτάσει στο ανώτατο επίπεδο, ενώ εντοπίστηκαν 850 επιχειρήσεις που μπορούν να συμβάλλουν.

Το πρόγραμμα ωστόσο, αντιμετωπίζει την αντίδραση της αντιπολίτευσης των Εργατικών, που θεωρούν υπερβολή το να δαπανηθούν τεράστια κονδύλια για την κατασκευή υποβρυχίων πυρηνικής κρούσης, την στιγμή που η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ υπάρχουν άλλες επιτακτικές ανάγκες. Πόσο μάλλον όταν τα πυρηνικά υποβρύχια εντάσσονται σε φιλοσοφία της ψυχροπολεμικής περιόδου, ενώ οι πολίτες καλούνται να υποστούν το βάρος των περικοπών κι ενώ υπάρχουν άλλοι τρόποι για να υπάρξει αποτρεπτική ισχύς.

Trident 3

Την ίδια στιγμή, όμως, το ζήτημα της ναυπήγησης των υποβρυχίων έχει και άλλες προεκτάσεις, που εντοπίζονται στον προσανατολισμό της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής. Βουλευτές της αντιπολίτευσης θεωρούν πως το πρόγραμμα υλοποιείται για την ενίσχυση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και του ΝΑΤΟ, και όχι της Ευρωπαϊκής Άμυνας. Άλλωστε η Βρετανία βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερο σταυροδρόμι προσπαθώντας να βρει τον εαυτό της μέσα στο νέο διεθνές σύστημα. Από τη μία πλευρά είναι τα εθνικά της συμφέροντα στην Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και σε περιοχές όπως τα Φώκλαντς/Μαλβίνας, κι από την άλλη προσπαθεί να διατηρήσει το προφίλ της παγκόσμιας δύναμης, μόνο που οι διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ ασκούνται με ιδιαίτερη έμφαση στην Ασία / Ειρηνικό. Άρα το ερώτημα για τους Βρετανούς ηγέτες είναι το που θα εξυπηρετηθεί καλύτερα ο ρόλος της χώρας ως μιας διεθνούς εμβέλειας τέως μεγάλης δύναμης.

Τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα δίνουν εν μέρει την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός της ολοένα και μεγαλύτερης συνεργασίας με την Γαλλία, ίσως της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν είναι ελεύθερη από προβλήματα περικοπών, τα οποία επηρεάζουν και τις αμυντικές της δαπάνες. Οι επιχειρήσεις της Γαλλίας στην Αφρική δείχνουν εν μέρει τον δρόμο που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια. Και κάπου μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το ερωτηματικό για το μέλλον της Σκωτίας, όπου έχουν την έδρα τους τα υποβρύχια πυρηνικής κρούσης με τις απαραίτητες ειδικές εγκαταστάσεις του Βρετανικού Ναυτικού.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: