Τεχνολογίες για την πρώτη γραμμή και όχι μόνο…

B-CIL 1

Ο Αντιστράτηγος Ρέυμον Μέυσον, υποδιευθυντής του 4ου Επιτελικού Γραφείο του ΓΕΣ των ΗΠΑ, και η Κάθριν Χάμμακ, Υφυπουργός Στρατιωτικών – Αρμόδια για θέματα Υποδομών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Ολοκλήρωσης Στρατιωτικών Βάσεων (B-CIL), στη Βάση Φορτ Ντέβενς. Σε αυτό το εργαστήριο γίνεται η έρευνα και η ανάπτυξη τεχνολογιών οι οποίες μειώνουν την ενασχόληση με την Διοικητική Μέριμνα, αφήνοντας τους στρατιώτες απερίσπαστους με την εκτέλεση των καθαρά πολεμικών καθηκόντων τους.

Όπως παρουσιάσαμε και σε άλλα δημοσιεύματα για το ζήτημα της Διοικητικής Μέριμνας σε εμπόλεμες περιοχές, το 70 με 80% των υλικών που μεταφέρονται στο Αφγανιστάν είναι νερό και καύσιμα. Κι αυτό ακριβώς προσπαθεί να μειώσει το B-CIL.

Ένα από τα συστήματα που ανέπτυξε είναι ένα μικρο-δίκτυο ηλεκτρισμού, διαχειριζόμενο μέσω πληροφορικών συστημάτων, για στρατόπεδα. Το σύστημα διανέμει αξιόπιστα την ενέργεια, με σταθερή τάση, προκειμένου να καλύπτει τα μεγάλα σε όγκο και με υψηλές διακυμάνσεις φορτία ρεύματος, με χαμηλό κόστος ανά κιλοβατώρα, σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα διανομής.

Η ενέργεια που διαχειρίζεται προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (π.χ ηλιακή ή αιολική), η οποία όταν δεν καταναλώνεται αποθηκεύεται σε μπαταρίες. Με αυτόν τον τρόπο μειώθηκε η μεταφορά καυσίμων από το σύστημα ΔΜ κατά 30%.

Στη συνέχεια, μία από τις επόμενες τεχνολογίες που αναπτύχθηκε είναι το σύστημα ανακύκλωσης νερού από τα λουτρά. Πολύ απλά το νερό συλλέγεται και καθαρίζεται, ώστε να χρησιμοποιηθεί ξανά στα λουτρά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανάγκη χρήσης φρέσκου νερού από αυτά, σε ποσοστό 75%. Δηλαδή, σε ένα στρατόπεδο 600 ατόμων, το σύστημα δεσμεύει τα 12,5 εκατομμύρια από τα 16,7 εκατομμύρια λίτρα νερού που καταναλώνονται ετησίως!

Τέλος, αναπτύχθηκαν σκηνές διαβίωσης στρατιωτών, με χωρητικότητα 10 ή 12 ατόμων, οι οποίες είναι σαφώς πιο οικονομικές στην κατανάλωση ενέργειας (ρεύμα και ψύξη/θέρμανση), έχοντας ταυτόχρονα και αντιβαλλιστικές ιδιότητες. Στη μείωση της ενέργειας συμβάλλει η χρήση λαμπτήρων LED και αισθητήρων κίνησης με τους οποίους ενεργοποιούνται τα φώτα, τουαλετών που δεν απαιτούν χρήση νερού και συστήματος συλλογής βρόχινου νερού.

B-CIL 2

Τέτοια αντίσκηνα στάλθηκαν προσφάτως στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, για δοκιμές από μονάδες του Στρατού και της Αεροπορίας. Το μέγεθός των περισσοτέρων κυμαίνεται μεταξύ 6×9 μέτρων και μπορούν να προσαρμοστούν για επιχειρήσεις σε οποιοδήποτε περιβάλλον θερμοκρασιών.

Βέβαια δεν πρόκειται για απλά αντίσκηνα. Έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για να αντέχουν στις φθορές και στη μούχλα, να παρέχουν αντιπυρικές ιδιότητες και να προσφέρουν πλήρη συσκότιση. Τα υλικά που δοκιμάζονται είναι πολλά. Για παράδειγμα έχουν τοποθετηθεί ειδικά φίλμ αλουμινίου σε ήδη υπάρχοντες σκηνές ή ειδικές επιστρώσεις χαμηλών εκπομπών ακτινοβολίας, που ταυτόχρονα αντανακλούν τη θερμότητα του ηλίου. Όλες οι σκηνές διαθέτουν υλικά μόνωσης προκειμένου να μπορούν να μειώσουν το κόστος της θέρμανσης/ψύξης, χωρίς να αυξάνεται το βάρος και ο όγκος. Στόχος του Στρατού και της Αεροπορίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η μείωση της ανάγκης για ενέργεια στα αντίστκηνα κατά 50%.

Μέχρι σήμερα, ο Αμερικανικός Στρατός ανέπτυσσε στο πεδίο των επιχειρήσεων ένα αντίσκηνο των 60 τ.μ. με μία φορητή μονάδα περιβαλλοντικού ελέγχου βάρους πέντε τόνων, ενώ με τα νέου τύπου αντίσκηνα, απαιτείται μία τέτοια μονάδα ανά δύο αντίσκηνα. Σε πρακτικό επίπεδο σημαίνει 40KW εξοικονομούμενης ενέργειας.

Η αξία των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας είναι σημαντική και θα μπορούσε αρκετά “εύκολα” να είχε εφαρμοστεί εδώ και χρόνια στις μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αν υπήρχε το σχετικό ενδιαφέρον και η επαρκής χρηματοδότηση πρωτοβουλιών αυτού του είδους. Το σημαντικότερο, ίσως, πρόβλημα να παραμένει ο τρόπος σκέψης που αναπαράγεται σε οποιαδήποτε γραφειοκρατία. Ο Αμερικανικός Στρατός εμπλεκόμενος σε επιχειρήσεις και με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πεντάγωνο να είναι υπόλογοι σε τακτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο και υψηλότατο βαθμό διαφάνεις, σε σχέση με το ελληνικό σύστημα, δεν μπορεί να παρά να υιοθετήσει τέτοιες αλλαγές, για να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα του κράτους και τις ζωές των στρατιωτών του.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: