Γερμανία: Ισχυρές πιέσεις στην Πολωνία για U-212

U212 2

 

Ισχυρές πιέσεις φαίνεται πως δέχεται η Πολωνική Κυβέρνηση από την Γερμανία, προκειμένου να αποκτήσει υποβρύχια της TKMS “πάση θυσία”. Σύμφωνα με τη γερμανική, αγγλόφωνη εφημερίδα, The Local, το ζήτημα φαίνεται πως έχει μπει σε μια διαδικασία πιέσεων, ώστε να βρεθεί τρόπος να αγοραστούν ή να ενοικιαστούν τα υποβρύχια.

Πολωνικά ΜΜΕ αναφέρουν πως υπήρξαν πολύ έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με την πολωνικά να θεωρεί πως τα υποβρύχια δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της. Αφού δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές κι αντί να υπάρξει διεθνής διαγωνισμός, η Πολωνία φέρεται να συμφωνεί στην ενοικίαση δύο U-212…

Όπως είναι λογικό, το θέμα προκάλεσε κοινοβουλευτική αντίδραση στην Βαρσοβία. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βάλντεμαρ Σκρζίπτσακ, παραδέχτηκε σε ομιλία του στην Βουλή ότι, τα σκάφη δεν καλύπτουν πλήρως τις απαιτούμενες προδιαγραφές και πιο συγκεκριμένα αυτές που αφορούν το σύστημα πρόωσης, τα οπλικά συστήματα και τα διασωστικά. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι, το Υπουργείο Άμυνας ζήτησε από τον Α/ΓΕΕΘΑ να καθορίσει κάποιον ειδικό που θα ελέγξει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις για τα υποβρύχια.

Αλλά όπως προαναφέρθηκε, αντί να πιεστούν οι Γερμανοί να βελτιώσουν τα υποβρύχια κι αντί να υπάρξει διεθνής διαγωνισμός, το Πολωνικό ΓΕΝ εικάζεται ότι θα προχωρήσει σε “χαλάρωση” των προδιαγραφών, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία της χρονομίσθωσης των σκαφών, ώστε να μην υπάρξουν πολλά εμπόδια στην υλοποίησή της.

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δεν έκανε κάτι λάθος, αλλά δεν αρνήθηκε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους Γερμανούς. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Πριν από λίγες ημέρες πάντως υπήρξε συμφωνία για την προμήθεια αρμάτων Leopard 2 από τον Πολωνικό Στρατό.

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: