Νέα τεχνολογία αδιαβροχοποίησης

Waterproof 1

Την περασμένη Τετάρτη επιστήμονες του Massachusetts Institute of Technology (MIT) και του Boston University ανακοίνωσαν τη νέα τους επιστημονική ανακάλυψη, η οποία θα θέσει νέα δεδομένα στον τομέα των υλικών αδιαβροχοποίησης, που θα έχει εφαρμογές από τον ρουχισμό μέχρι τα πτερύγια των αεροσκαφών.

Όπως δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature, αυτό που πέτυχαν είναι να μειώσουν τον χρόνο που μία σταγόνα νερού παραμένει σε επαφή με την επιφάνεια του υλικού. Με την χρήση φωτογραφικών μηχανών ταχείας λήψης εικόνων, φαίνεται ότι η σταγόνα πέφτοντας επάνω στην επιφάνεια απλώνεται σαν “ομελέτα” και στη συνέχεια αναπηδά από αυτήν. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, όταν τίθεται θέμα εμποτισμού της επιφάνειας, αυτό που μετράει είναι η χρονική διάρκεια της επαφής, κάτι που προκύπτει από τον υπολογισμό της ταλάντωσης.

Η ιδέα ήρθε από τη φύση και πιο συγκεκριμένα από τις πεταλούδες και τα φύλλα διαφόρων φυτών, που έχουν μικροσκοπικές “φλέβες” στην επιφάνειά τους, δίνοντας τα ίδια αποτελέσματα.

Μέχρι σήμερα, προκειμένου να επιτύχουν τη μείωση της χρονικής διάρκειας της επαφής, οι επιστήμονες της τεχνολογίας υλικών έδιναν βάση σε υδροφοβικά χημικά, τα οποία κάνουν την οποιαδήποτε επιφάνεια λιγότερο υδρόφιλη. Αντ’ αυτού, η νέα μελέτη έχει περισσότερο φυσική προσέγγιση. Μικροσκοπικές εξάρσεις στην επιφάνεια σπάνε τη χονδροειδή συμμετρία της σταγόνας, με αποτέλεσμα αυτή να διασπάται και να σχηματίζει μικρότερες, με ακανόνιστα σχήματα, τα οποία αναπηδούν ταχύτερα.

Στην εργαστηριακή έρευνα χρησιμοποιήθηκε επιφάνεια σιλικόνης, με αυλακώσεις, επικαλυμμένη με υδροφοβικά χημικά (φθοριούχο σιλάνιο). Ο χρόνος επαφής των σταγόνων νερού υπολογίστηκε ότι είναι 40% μικρότερος. Αντίστοιχης μορφής ανάγλυφο μπορεί να γίνει ακόμα και στα μέταλλα ή σε υλικά που χρησιμοποιιούνται για την κατασκευή ρουχισμού. Ένα απλό παράδειγμα εφαρμογής είναι για την κατασκευή πτερύγων αεροσκαφών, οι οποίες σε μεγάλο υψόμετρο μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα δημιουργίας πάγου στην επιφάνειά τους.

 

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: