Πετώντας μακρυά από την σκόνη των ηφαιστείων… – Βίντεο


Ο κίνδυνος που συνιστούν τα ηφαίστεια για την παγκόσμια αεροπλοΐα και τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν έγιναν κάτι παραπάνω από κατανοητά κατά τη διάρκεια της έκρηξης του ηφαιστείου Εϊγιαφγιαλλαγιοκούλλ στην Ισλανσία, το 2010. Δύο σχεδόν μήνες συνεχών εκρήξεων και δημιουργίας στάχτης ήταν παραπάνω από αρκετά για να παραλύσουν οι αεροπορικές συγκοινωνίες, προκαλώντας τρομακτικά προβλήματα, με κόστος που ξεπέρασε τα 2,6 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Τέτοια προβλήματα, όμως, είναι η ευκαιρία για τους επιστήμονες να ξεκινήσουν έρευνες για την ασφάλειας των αεροπορικών συγκοινωνιών. Πρωτοπόροι σε αυτό ήταν η EasyJet, η Airbus και η Nicarnica Aviation, που προσφάτως δοκίμασαν επιτυχώς το σύστημα AVOID. Το σύστημα διαθέτει εκπομπή λέιζερ, με την οποία ο πιλότος μπορεί να εντοπίσει ένα σύννεφο σκόνης σε αποστάσεις μέχρι και 100 χιλιομέτρων, σε υψόμετρα μεταξύ 5 και 50.000 ποδών.

Ταυτόχρονα, το σύστημα μπορεί να μετρήσει την πυκνότητα του σύννεφου και να δίνει την ευκαιρία στους πιλότους να κάνουν διόρθωση πορείας, αποφεύγοντας τον κίνδυνο. Ουσιαστικά λειτουργεί στην ίδια φιλοσοφία με αυτήν ενός ραντάρ καιρού. Τα δεδομένα μπορούν να μεταδοθούν αυτομάτως στο κέντρο επιχειρήσεων της αεροπορικής εταιρείας.

Κατά τη δοκιμή, αεροσκάφος δοκιμών Α400Μ διέσπυρε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Βισκαϊκό Κόλπο, ένα τόνο ηφαιστειακής στάχης, σε υψόμετρο από 9.000 έως 11.000 πόδια, δημιουργώντας αντίστοιχες συνθήκες με αυτές του 2010. Το βάθος του ήταν από 600 έως 800 ποδια, με διάμετρο 2,8 χλμ. Από πίσω ακολούθησε Airbus A340-300 που διέθετε το AVOID, καθώς κι ένα DA42 MPP του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ντύσσελντορφ της Γερμανίας.

Το μεν πρώτο εντόπισε και μέτρησε την πυκνότητα του σύννεφου στάχτης, ενώ το δεύτερο πέρασε από μέσα για να συλλέξει ακριβή δεδομένα, επίσης για την πυκνότητά του. Τα αποτελέσματα και των δύο μετρήσεων ήταν τα ίδια. Νωρίτερα είχα προηγηθεί παραμετροποίηση του AVOID, με στοιχεία που έδωσε μέσω δορυφορικής σύνδεσης το ερευνητικό αεροσκάφος.

 

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Πολυμέσα, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: