Εκπαιδεύοντας στρατιώτες στις πρώτες βοήθειες

Η εκπαίδευση των στρατιωτών στην παροχή πρώτων βοηθειών σε συνθήκες μάχης είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται από όλες τις σωστά οργανώμενες στρατιωτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο, που ενδιαφέρονται πραγματικά για τα στελέχη τους. Πάντοτε, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα είναι η δυνατότητα των στρατιωτών να εκπαιδευτούν επαρκώς και να θυμούνται όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στην φροντίδα τραυμάτων, κάτω από τις εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες της μάχης.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της κατά το δυνατόν καλύτερης και συχνά επαναλαμβανόμενης εκπαίδευσης, η οποία βέβαια δεν θα είναι ανούσια και τυπική. Για την περίπτωση του Αμερικανικού Στρατού τη λύση έδωσε το Ερευνητικό Εργαστήριο Αεροϊατρικής Έρευνας, το οποίο εφήυρε το σύστημα PROMPTER (Pictorial Representations of Medical Procedures to Train for Effective Recall).

 

PROMPTER 1

 

Για την περαιτέρω ανάπτυξή του εκπαιδευτικού εργαλείου κλήθηκε μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο, η Charles Rivers Analytics. Οι διάφορες δεξιότητες στην παροχή πρώτων βοηθειών απεικονίζονται με σύμβολα. Αυτά στη συνέχεια ολοκληρώνονται εντός ενός πλαισίου , τύπου παιχνιδιών, που επιτρέπει τη μακροχρόνια απομνημόνευση, χωρίς να αποτελεί “βάρος” για τον στρατιώτη. Το εκπαιδευτικό εργαλείο θα είναι διαθέσιμο μέσω εφαρμογών στα τηλέφωνα τύπου smartphone και σε προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο, στα οποία θα υπάρχει πρόσβαση από παντού.

Στον Ελληνικό Στρατό θα περίμενε κανείς να εκπαιδεύονται οι στρατιώτες στις βασικές πρώτες βοήθειες και ίσως κάποτε να υπήρχε ενδιαφέρον για σωστές πρώτες βοήθειες μάχης στις μονάδες. Ίσως και για βελτίωση στον εξοπλισμό των νοσοκόμων μάχης, ώστε να μην παρουσιάζουν εικόνα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Nosokomos 1

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: