“Περίεργες” πρακτικές από την ThyssenKrupp Marine Systems;

 

ThyssenKrupp Marine Systems

“Περίεργες” πρακτικές από την ThyssenKrupp Marine Systems παρουσιάζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας The Local. Οι ενέργειες της εταιρείας φαίνεται ότι προσπαθούν να στηρίξουν την HDW έναντι άλλων εταιρειών του ίδιου ομίλου, καταστρέφοντας στην κυριολεξία τον ανταγωνισμό. Ελπίζουμε βέβαια να μην ισχύουν και για την ελληνική περίπτωση.

Ειδικότερα, αν όλα είναι αληθή, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η TKMS έχει ξεκινήσει εκστρατεία “εσωτερικού πολέμου” κατά της σουηδικής εταιρείας κατασκευής υποβρυχίων Kockums. Η τελευταία είχε εξαγοραστεί από την γερμανική το 2005, προκειμένου να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και συνέργειες σε επιχειρηματικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε γερμανική πηγή της εφημερίδας με άμεση γνώση του θέματος, η εξαγορά του σουηδικού ναυπηγείου έγινε προκειμένου να “ξεφορτωθούν” τον ανταγωνιστή τους.

Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που ευτελίστηκε η σουηδική προσπάθεια για εξαγωγή υποβρυχίων στην Αυστραλία και στην Σιγκαπούρη. Σύμφωνα όμως με την πηγή της εφημερίδας, η οποία κι έχει σχέση με τον χώρο της TKMS, η στρατηγική σαμποταρίσματος των σουηδικών εξαγωγών παρουσιάζεται με έναν εύσχημο όρο. Τον “TKMS über alles” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε! Επιπλέον, η ίδια πηγή αναφέρει πως η προσπάθεια της TKMS υλοποιείται από το 2011, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλός της, ο Χαντς Κρίστιαν Ατζπόιντεν, αρνήθηκε στην Kockums την ευκαιρία να καταθέσει πρόταση για εξαγωγή υποβρυχίων στην Σιγκαπούρη, παρά τις μακρόχρονες σχέσεις της σουηδικής εταιρείας με την ασιατική χώρα.

Σα να μην έφτανε αυτό, η γερμανική πλευρά, σύμφωνα πάντα με το άρθρο, έλαβε την απόφαση να μετονομάσει την Kockums σε TKMS, αφαιρώντας της το “brand name” που είχε δημιουργήσει στην αγορά από τις αρχές του 1800!

Αλλά ο πόλεμος δεν σταματά εκεί. Τον περασμένο Αύγουστο, όπως αναφέρει η πηγή της The Local, κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Βόννη, μεταξύ των στελεχών της TKMS και της Σιγκαπουριανής Υπηρεσίας Προμηθειών, ο Χ.Κ. Ατζπόιντεν φέρεται να δήλωσε ότι η Kockums δεν είναι σε θέση να ναυπηγεί υποβρύχια, αναφέροντας ότι για τα νέα Α26 δεν υπάρχουν αρκετοί μηχανικοί διαθέσιμοι για την ολοκλήρωσή τους, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρος ότι θα υπάρξουν υπερκοστολογήσεις και καθυστερήσεις. Μεταξύ άλλων, αυτό είχε σαν επίπτωση να σταματήσει η χρηματοδότηση του προγράμματος από την Σουηδική Κυβέρνηση. Αντίστοιχες πρακτικές εφαρμόστηκαν και για την προσπάθεια της Kockums να κερδίσει το διαγωνισμό στην Αυστραλία, μένοντας εκτός, ενώ το γερμανικό τμήμα του ομίλου κατέθεσε πρόταση!

A26 1

Παρ’ όλ’ αυτά, η Kockums κατάφερε να υπογράψει συμφωνία με την Αυστραλία, για συμμετοχή στο πρόγραμμα σχεδίασης των νέων υποβρυχίων, με την ονομασία SEA 1000. Όμως, η TKMS πήγε κι εξαγόρασε την Australian Marine Technologies, προκειμένου να ενισχύσει την πρότασή της, σαμποτάροντας περαιτέρω τις σουηδικές προσπάθειες.

Κάπου στο σημείο εκείνο ανέλαβε πρωτοβουλία η Σουηδική Κυβέρνηση και η Υπηρεσία Αμυντικών Προμηθειών (FMV), όπως θα έκανε άλλωστε κάθε σοβαρή χώρα. Ζήτησε από την Saab να εξετάσει το κατά πόσο θα ήταν εφικτό να εξαγοράσει την Kockums. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτήν την περίοδο διεξάγονται συζητήσεις, επικαλούμενη άλλη πηγή της στην Σουηδία, αφού θεωρείται δεδομένο πως η Γερμανία προσπαθεί να στραγγαλίσει το σουηδικό ναυπηγείο, κόβοντάς του το οξυγόνο, που δεν είναι άλλο από τις εξαγωγές.

Πολιτικοί της Σουηδίας αναφέρουν ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της TKMS και της Kockums, τότε θα πρέπει να υπάρξει διάλογος καθαρά σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ της Γερμανίας και της Σουηδίας. Λογικό, αφού το ζήτημα άπτεται της εθνικής ασφάλειας της σκανδιναβικής χώρας. Το κατά πόσο κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να ισχύει και για την ελληνική περίπτωση είναι κάτι που θα πρέπει να το εξετάσει σοβαρά η ελληνική κυβέρνηση, αν έχει τις δυνατότητες να πράξει κάτι τέτοιο.

T 214 1

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Αμυντική Βιομηχανία, Αμυντική Βιομηχανία, Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: