Ναυπηγήσεις σκαφών – Νέες χαμένες ευκαιρίες

Η αμερικανική Willard Marine ενισχύει συνεχώς τη θέση της ως εταιρεία ναυπήγησης περιπολικών σκαφών για ναυτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο. Οι πρόσφατες πωλήσεις της έγιναν στην περιοχή μας, δείχνοντας και τη γενικότερη αδράνεια της Αρχών μας να κυριαρχήσουν στον άμεσο χώρο μας. Αφού υπάρχει δυσκολία να έρθουν επενδυτές, δεδομένου του οικονομικού κλίματος και πρωτίστως της προβληματικής διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, θα έπρεπε να έχουμε επιδοθεί σε υπερπροσπάθεια εξαγωγών, με την στήριξη της πολιτείας.

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, καλά είναι τα προγράμματα εξυγίανσης των αμυντικών βιομηχανιών, αλλά αν δεν υπάρχει έρευνα αγοράς για να υπάρχει και προώθηση πωλήσεων, εφόσον υπάρχουν ανταγωνιστικά προϊόντα…, τότε τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα. Όπως πρόβλημα για την ανάπτυξη μιας εταιρείας είναι όταν δεν μπορεί με ιδία μέσα να προωθήσει τα προϊόντα της σε πολλές αγορές, παρά μόνο σε ελάχιστες, όπου υπάρχει κάποιο “πάτημα”. Εκεί ακριβώς είναι που χρειάζεται η πολιτική στήριξη, με τους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να βαθμολογούνται/αξιολογούνται με βάση και τις εμπορικές επιτυχίες που κάνουν, αφού έχουν καταρτίσει πρόγραμμα και στόχους πωλήσεων.

Επιστρέφοντας στην είδηση, ο Λίβανος απόκτησε τέσσερα σκάφη RIB, 11 μέτρων, με καμπίνα πληρώματος και άλλα τέσσερα σκάφη, ιδίου μήκους, ανοιχτής κατασκευής, για παράκτιες περιπολίες. Με παλαιότερο συμβόλαιο είχε αποκτήσει άλλα οκτώ σκάφη RIB, επίσης μήκους έντεκα μέτρων. Η αγορά τους έγινε μέσω FMS από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Το Αιγυπτιακό Ναυτικό είναι ο δεύτερος πελάτης της αμερικανικής εταιρείας, αφού έθεσε παραγγελία για τρία σκάφη RIB 5,4 μέτρων, μέσω του προγράμματος FMS του Αμερικανικού Ναυτικού.

Το Ιρακινό Ναυτικό είναι ο τρίτος, πρόσφατος, πελάτης, αφού παρήγγειλε δέκα σκάφη RIB, μήκους 7 μέτρων, με αλουμινένια υπερκατασκευή, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως περιπολικά και υποστηρικτικά μεγαλύτερων μονάδων επιφανείας.

Επιπλέον, το Ουκρανικό Ναυτικό παρήγγειλε τρία RIB επτά μέτρων στην Willard Marine, μέσω FMS του Αμερικανικού Ναυτικού, για αποστολές διάσωσης, περιπολίας και χρήσης από μεγάλα σκάφη. Τα νέα ταχύπλοα θα συμπληρώσουν άλλα τρία που είχαν παραγγελθεί νωρίτερα από την ίδια εταιρεία.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: