RAF: Μεγάλη άσκηση και ενημέρωση…

Την περασμένη Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, ξεκίνησε η άσκηση Joint Warrior, με τη συμμετοχή γαλλικών, αμερικανικών, καναδικών και γερμανικών αεροπορικών δυνάμεων, οι οποίες θα επιχειρούν από τα αεροδρόμια της RAF. Η άσκηση είναι διάρκειας 11 ημερών και είναι η πρώτη φορά που βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν από κοινού από την αρχή έως το τέλος της.

Η άσκηση Joint Warrior διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο και θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες τακτικές ασκήσεις στην Ευρώπη. Πάνω από 40 βρετανικά αεροσκάφη (Tornado GR4, Typhoon, Hawk και εναέριου ανεφοδιασμού) συμμετέχουν, ενώ από γαλλικής πλευράς θα λάβουν μέρος Mirage 2000-5 και Mirage 2000N, μαζί με ένα KC-135 κι ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας. Τα πρώτα θα έρχονται απευθείας από τη βάση τους στην Γαλλία, σε αντίθεση με τα πυρηνικής κρούσης που μεταστάθμευσαν στη βάση Leeming. Οι υπόλοιπες χώρες συμμετέχουν με αεροπορικές πλατφόρμες ναυτικής περιπολίας.

Όπως αναφέρει το Βρετανικού Υπουργείο Άμυνας στην Ανακοίνωση Τύπου… η άσκηση σχεδιάστηκε κυρίως από στελέχη της RAF και του Royal Navy, του Διακλαδικού Επιτελείου Σχεδιασμού Τακτικών Ασκήσεων (JTEPS). Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στρατηγείου… δήλωσε ότι, προκειμένου η άσκηση να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των συμμετεχόντων, θα εξομοιώνει ευρύ φάσμα εξελισσόμενων κρίσεων και συγκρούσεων, τα οποία θα αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις στις τρέχουσες και μελλοντικές επιχειρήσεις. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται συγκρούσεις μεταξύ κρατών, εσωτερική αναστάτωση, πειρατεία, τρομοκρατικές δραστηριότητες.

 

 

Άλλα σενάρια τα οποία θα υλοποιηθούν είναι τα εξής:
– Σύνθετες Αεροπορικές Επιχειρήσεις – Αεροσκάφη διαφορετικών τύπων και ρόλων θα απογειώνονται από όλα τα αεροδρόμια της χώρας προκειμένου να συνθέσουν ένα ενιαίο πακέτο.
– Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη – Βολές με πραγματικά πυρά στο πλαίσιο αποστολών αυτού του είδους.
– Αποστολές ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance) – Αεροσκάφη της RAF θα συλλέγουν και θα διαχέουν ψηφιακές εικόνες και βίντεο, τα οποία θα αποστέλλουν σε χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές μονάδες, ώστε να αποκτούν επίγνωση της περιοχής επιχειρήσεων.
– Ηλεκτρονικός Πόλεμος – Αυτός θα υλοποιηθεί σε συγκεκριμένη περιοχή στη βόρεια Σκωτία και θα περιλαμβάνει στατικές και κινητές μονάδες. Συγκεκριμένα, θα γίνουν προσωρινές παρεμβολές σε όλα τα ραντάρ και τις τηλεπικοινωνίες, με αποτέλεσμα να χαθεί και το σήμα GPS. Δεδομένης της επικινδυνότητάς της, όλες οι Αρχές έχουν ενημερωθεί.
– Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος
– Διακλαδική Υποστήριξη Πυρών – Βολές αεροπορικών, ναυτικών και χερσαίων πυρών
– Αντιπειρατεία, Ναρκωτικά, Ανταρτοπόλεμος – Ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις θα συνεργαστούν για τον εντοπισμό και αναχαίτιση πειρατών ή άλλων θαλάσσιων εγκληματικών ενεργειών.
– Διοικητική Μέριμνα – Συμμετοχή των μονάδων ΔΜ με σχεδιασμό και υλοποίηση ενεργειών προς υποστήριξη όλων των δυνάμεων.

Τον έλεγχο των αεροπορικών δυνάμεων θα έχουν και τα πολιτικά κέντρα αεροπορικού ελέγχου του Λονδίνου και της Σκωτίας.

Εκτός από τον εντυπωσιακό χαρακτήρα της άσκησης, θα σταθούμε στο γεγονός της περιγραφής της και της παρουσίασής της από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας. Ένας φορέας από όλους όσους συμμετέχουν δημοσίευσε την σχετική ανακοίνωση. Αυτή δεν περιορίζεται σε κλασικές προτάσεις, ούτε στα της τελικής φάσης, την οποία παρακολουθεί η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία. Παρουσιάζει τα αντικείμενα της εκπαίδευσης κι εμμέσως δείχνει τις ικανότητες που αποκτούν τα ασκούμενα τμήματα. Ουδεμία σχέση με την “χαμένη Επικοινωνία” του Παρμενίωνα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιήσαν μετά από καιρό μια μεγάλη άσκηση, με ό,τι εξαιρετικά θετικό σημαίνει για τη δεδομένη οικονομική συγκυρία, κι επικοινωνιακά είχε ελάχιστο αντίκτυπο. Για ποιο λόγο άραγε διεξάγονται σχολεία Εκπροσώπων Τύπου στις Ένοπλες Δυνάμεις και ποιό είναι το αποτέλεσμα;

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: