Και πάλι στο “μάτι” των ΗΠΑ η Τουρκία

T-129 1

 

 

Μετά στην απόφασή της να προμηθευτεί κινεζικά αντιαεροπορικά συστήματα, η Τουρκία μπήκε για μια ακόμα φορά στο “μάτι” των Ηνωμένων Πολιτειών, για μια παρόμοια απόφαση. Όπως δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες το Cube Defense3 Analysis, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πακιστανού Πρωθυπουργού, Ναουάζ Σαρίφ, στην Άγκυρα, τέθηκε το θέμα της αγοράς τουρκικά επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129.

Διαρροές πακιστανικών ΜΜΕ ότι, υπήρξε ήδη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών και ότι έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής στην ασιατική χώρα, δε φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Οι Τούρκοι από την πλευρά τους δηλώνουν πως οι συνομιλίες έχουν ωριμάσει μέχρι ενός σημείου και πως δίνουν βαρύτητα όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά και για στρατηγικούς ρόλους.

Αμερικανική πηγή στην Τουρκία δήλωσε στο Defense News πως για την άδεια εξαγωγής του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου απαιτείται άδεια των ΗΠΑ, λόγω του ότι ο κινητήρας είναι αμερικανικός. Σε συνέχεια των δηλώσεών του άφησε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο απαιτεί πολύπλοκες διαβουλεύσεις, στις οποίες θα εμπλακούν βιομηχανικοί και πολιτικοί παράγοντες, δείχνοντας έτσι τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει σχέση με την απόφαση προμήθεια του κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος, εκτός από τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν, στο πλαίσιο της στροφής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Ασία. Οπότε οι ΗΠΑ μάλλον δείχνουν άμεσα και έμμεσα τη δυσφορία τους για την τουρκική εμπλοκή εκεί που δεν “χρειάζεται”.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: