Κίνα: Σημαντική εξέλιξη έναντι της Β. Κορέας

Η Κίνα έχει κατηγορηθεί, όχι άδικα, ως υποστηρίζουσα την Βόρεια Κορέα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνές κρίσεις με την Δύση. Κατά την τελευταία κλιμάκωση στην Κορεατική χερσόνησο είχαμε τονίσει ότι δεν υπάρχει τόση ανησυχία όση παρουσίαζαν γενικότερα τα ΜΜΕ και οι περισσότεροι “ειδικοί”, αφήνοντας το μόνο κίνδυνο για την περίπτωση που δημιουργηθεί κάποια παρανόηση. Δεν μπορεί να ξεφύγει άλλωστε μια κρίση στην περιοχή, την στιγμή που η Κίνα θα είχε περισσότερα να χάσει.

Ως επιβεβαίωση των όσων γράφαμε τότε στις αναλύσεις μας ήρθε μια πρόσφατη είδηση, σύμφωνα με την οποία η Κίνα απαγόρευσε την εξαγωγή προς την Β. Κορέα, τεχνολογιών και αγαθών τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων, εναρμονιζόμενη πλήρως με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ!

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η Κίνα δε θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την Πγιόνγκ Γιάνγκ ως παράπλευρο εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, μέσω της πρόκλησης κρίσεων. Μέχρι στιγμής εξάλλου, αν και το Πεκίνο έχει ζητήσει αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας, εντούτοις δεν την έχει επιδιώξει με θέρμη, αφού η “μικρή” κομμουνιστική χώρα είναι χρήσιμη για την βρώμικη δουλειά της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής.

 

Kim Jong un 1

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: