ΗΠΑ – Ρωσία: Συμφωνία για την Συρία

Syria candles

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζων Κέρρυ, ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία με την Ρωσία για το μέλλον του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Βάσει της συμφωνίας – πλαίσιο, διεθνείς παρατηρητές θα βρίσκονται επί συριακού εδάφους από τον ερχόμενο Νοέμβριο κι έπειτα. Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο ποιο είναι το μέγεθος του οπλοστασίου, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ελέγχου και καταστροφής του.

Όπως αναφέραμε από την αρχή, οι ΗΠΑ είχαν βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω της περιχαράκωσής τους στο συγκεκριμένο ζήτημα, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της τρομοκρατίας, από τη μία πλευρά, και την αντιπολίτευση από την άλλη. Τονίζαμε ότι το πρόβλημα της πολιτικής των ΗΠΑ ήταν στο πω θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την προβληματική στάση χωρίς να υπάρξει πρόβλημα από τους Ρεπουμπλικάνους και τους πολίτες που δεν ήθελαν επέμβαση, χωρίς να δοθεί “αιτία” στην ισλαμική τρομοκρατία και χωρίς να επιβαρυνθεί η οικονομία της χώρας.

Αυτά ήταν τα προβλήματα και όπως φάνηκε από την αρχή, όπως αναφέραμε σε δημοσιεύματά μας, η κινητοποίηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και των άλλων χωρών δεν έχει καμία σχέση ή αναλογία με την ισχύ των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων και τη φύση των απειλών εντός της Συρίας. Άρα ήταν καθαρά μια επίδειξη ισχύος, ανίκανης να επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Υπολογίζαμε ότι ακόμα κι αν η αμερικανική απεμπλοκή γίνει με την εκτόξευση ορισμένων Τόμαχωκ, τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ άσχημα, γεγονός που ήρθε να καλύψει η διπλωματία.

Παρά το κακό παρελθόν των Δημοκρατικών στα περί ανθρωπιστικών επεμβάσεων, η απουσία συγκεκριμένου τύπου λογικής συγκεκριμένων ανθρώπων και η σωστή οριοθέτηση των συμφερόντων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, φαίνεται ότι βοήθησαν να επικρατήσει ο πολιτικός ρεαλισμός. Τα περί πετρελαίων και γεωπολιτικών “ασύνδετων σκέψεων” ορισμένων (που έχουν χαρακτηριστική άγνοια των Διεθνών Σχέσεων) τέθηκαν στο περιθώριο από την πραγματικότητα. Το πως θα εξελιχθεί πολιτικά η κατάσταση στην Συρία θα έχει ενδιαφέρον για το άμεσο μέλλον, όπως και η στάση της Ελλάδας. Το θέμα σίγουρα δεν έχει κλείσει.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: