Σουέζ: Νέος κίνδυνος για την παγκόσμια ναυτιλία; – Βίντεο Σοκ

Screen shot 2013-09-05 at 22.49.47

 

Ενώ η κατάσταση στην Συρία κυριαρχεί σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, λίγο νοτιότερα η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη. Στην Χερσόνησο του Σινά δραστηριοποιούνται ακραίες ισλαμιστικές ομάδες που μας έχουν δείξει αρκετές φορές τις δυνατότητές τους, στο να προκαλέσουν αναστάτωση, καταστροφές και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Αρκετές βομβιστικές επιθέσεις κατά θερέτρων της Αιγύπτου, επιθέσεις με ρουκέτες εντός του ισραηλινού εδάφους, επιθέσεις κατά του Αιγυπτιακού Στρατού, διευκόλυνση στη διακίνηση όπλων από διάφορες πηγές (π.χ. Λιβύη) προς την Λωρίδα της Γάζας, λαθρεμπόριο και προσφάτως νέες επιθέσεις κατά στόχων και στο νότιο Σινά, κοντά στην Διώρυγα του Σουέζ. Το γεγονός, όπως είναι λογικό, έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια ναυτιλία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το διεθνές εμπόριο και για τα συμφέροντα χωρών όπως η Ελλάδα.

Οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών, που εντάθηκαν λόγω και της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο, έδειξαν ότι υπάρχει δυνατότητα χτυπημάτων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν παγκόσμια αναστάτωση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν εκδοθεί αυστηρές ταξιδιωτικές οδηγίες, κυρίως για το βόρειο Σινά. Ο Αιγυπτιακός Στρατός έχει αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή και ιδιαιτέρως στις περιοχές εντός και γύρω από τα τουριστικά θέρετρα.

Στις 31 Αυγούστου έγινε επίθεση κατά εμπορικού πλοίου της κινεζικής Cosco, το οποίο έπλεε εντός της Διώρυγας του Σουέζ. Λόγω της κοντυνής απόστασης με τις ακτές, τα πλοία είναι εκτεθειμένα στα σχέδια των ισλαμιστών ανταρτών. Όπως φαίνεται στο βίντεο το πλοίο στάθηκε ιδιαίτερα τυχερό, αφού οι σκοπευτικές ικανότητές τους ήταν ευτυχώς άθλιες. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επαναληφθεί στο επόμενο διάστημα, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια ναυτιλία.

Η Διώρυγα του Σουέζ αποτελεί κομβικό σημείο και δύσκολα θα μπορούσε να παρακαμφθεί, προκειμένου τα πλοία να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, καθώς αυτό σημαίνει αυξημένο κόστος σε όλους τους τομείς (καύσιμα, εργατοώρες, ημέρες εν πλω κτλ). Το μόνο σίγουρο θα είναι η αύξηση των ασφαλίστρων στις ναυτιλιακές εταιρείες, που με τη σειρά του θα αυξήσει το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων. Ας ελπίσουμε ότι ο Αιγυπτιακός Στρατός θα μπορέσει να αυξήσει την ασφάλεια στην περιοχή, παρά τη θετική εικόνα της σύλληψης ηγέτη της τρομοκρατικής ομάδας που εκτέλεσε τις βολές των RPG.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Πολυμέσα

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: