Διοίκηση κι Έλεγχος μέσω… chat rooms

USS Blue Ridge 1

 

Νέα προσέγγιση στον τομέα της Διοίκησης κι Ελέγχου έγινε κατά τη διάρκεια της άσκησης Talisman Saber, που έλαβε χώρα στην Αυστραλία, με τη συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ είχαν αποσπάσει στην περιοχή της άσκησης το πλοίο USS Blue Ridge του 7ου Στόλου, το οποίο εκτελούσε τη διοίκηση της άσκησης. Στο σκάφος υπάρχουν έξι δορυφορικά συστήματα τηλεπικοινωιών, συνδεδεμένα επάνω σε επτά δίκτυα, τα οποία μεταβιβάζουν στοιχεία σε 600 μη κρυπτογραφημένα, 450 κρυπτογραφημένα και 50 υψηλής ασφάλειας τερματικά. Η ταχύτητά τους στο κατέβασμα των δεδομένων φτάνει τα 116 MB/δευτερόλεπτο.

Τέλος, ανάμεσα στα υπόλοιπα συστήματα που φέρει το πλοίο, διαθέτει και πέντε πακέτα απόρρητων τηλεδιασκέψεων και δύο πακέτα υπερ-απόρρητων τηλεδιασκέψεων, προκειμένου το επιτελείο να μπορεί να αναλύει τα δεδομένα με τους υφιστάμενους σχηματισμούς και μονάδες. Οι δε τηλεπικοινωνίες γινόντουσαν με χρήση της τεχνολογίας Voice Over Secret Internet Protocol, που ενέκρινε πρόσφατα η Defense Information Systems Agency.

Αν και όλα αυτά φαίνονται παραπάνω από εντυπωσιακά, η αγαπημένη εφαρμογή επικοινωνίας μεταξύ των USS Blue Ridge και των άλλων πλοίων και των επιμέρους χειριστών ήταν το “ταπεινό” chat. Δηλαδή, η επικοινωνία μέσω εικονικών, ψηφιακών “δωματίων συνομιλίας”, τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαίτερα εύκολα, αφού όλοι τα χρησιμοποιούν στην πολιτική τους ζωή, ενώ προσφέρουν αμεσότητα και υψηλή ταχύτητα.

Οι υποδομές τηλεπικοινωνιών και τα μέσα που αναπτύσσει ένας σύγχρονος, σωστά οργανωμένος στρατός, είναι κρισιμότατα στο πεδίο της μάχης, αφήνοντας τις εντυπωσιακές εκρήξεις και στολές άλλων… στην τελευταία θέση. Ένα καλό ερώτημα είναι τι μέσα τηλεπικοινωνιών παρέχει ο ΕΣ στα κατώτερα κλιμάκια και πόσο εκπαιδευμένα είναι τα στελέχη του (μόνιμοι και κληρωτοί) στα υπάρχοντα συστήματα.

USS George Washington Air Traffic Control CenterΤο κέντρο αεροπορικού ελέγχου του αεροπλανοφόρου USS George Washington

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: